Leállt a gázszállítás Európa felé a szohranyivkai mérőállomáson keresztül

Hirdetés

Fotó: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül – derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

Ukrajna kedden azt mondta: rajta kívül álló okok miatt kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Hirdetés

Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Hirdetés

Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a Szudzsa csomóponton át kerül sor a gázszállításra.

A Gazprom orosz állami gázvállalat figyelmeztetett: technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta: nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Szerdán közel 72 millió köbméter orosz gázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül – derült ki a hivatalos adatokból. Kedden összesen 95,8 millió köbméter orosz gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába.

Eközben a szlovákiai gázszállításért felelős vállalat adataiból kitűnt, hogy kevesebb orosz gázt igényeltek az Ukrajnán keresztül Szlovákia felé tartó tranzitvezetéken keresztül.

Hirdetés

A nagykaposi határponton keresztüli igénylések szerdán napi 717 923 megawattórán (MWh) álltak, míg kedden még 883 844 MWh volt ez az adat.

Bulgária júniustól számíthat az amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányokra (LNG), miután a Gazprom leállította az országba irányuló földgázt. Erről Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök állapodott meg Washingtonban – közölte a szófiai kormány. A kabinet hozzátette: olcsóbban fogja kapni az amerikai cseppfolyósított földgázt, mint amennyiért a Gazpromtól szerezte be az energiahordozót.

A Gazprom április 27-én állította le a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. Bulgária évente hárommilliárd köbméter gázt fogyaszt, amelynek több mint 90 százaléka eddig Oroszországból érkezett.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: