Kutyákkal küzd a koronavírus ellen a finn reptér

Hirdetés

Finnországban kutyák segítik a tesztelést. Franciaország egyes területein bezárják a bárokat és éttermeket, Belgiumban a magas új esetszám ellenére kisebb enyhítéseket jelentettek be. Az Egyesült Királyságban fél évvel meghosszabbították az intézkedéseket, ezért az emberek megélhetéséért aggódik az ellenzék.

Finnországban kutyákkal védekeznek a koronavírus ellen
Olcsóbb, gyorsabb, és emberbarátibb módszert próbálnak ki a tesztelésre Helsinkiben. Az északi ország legnagyobb nemzetközi repülőterén immár négy hónapja kísérleteznek koronavírust kiszagolni képes kutyákkal, hogy a segítségükkel kiszűrhessék a fertőzött utasokat.

Hirdetés

Minden éttermet és bárt bezáratnak a legmagasabb francia veszélyzónákban
Miután Franciaországban átlépte a tizenháromezret a napi koronavírusos esetek száma, újabb szigorításokat vezettek be. Az országot emellett különböző veszélyességi zónákra osztották a vírus miatt. A második legnagyobb város, Marseille, és a Franciaországhoz tartozó karib-tengeri sziget, Guadaloupe a legmagasabb veszélyzónába került. A legszigorúbb szabályokat itt vezették be.

— Ez először is azt jelenti, hogy minden étteremnek és bárnak be kell zárnia és minden nyilvános helynek be kell zárnia, kivéve, amelyek szigorú fertőtlenítési szabályokat alkalmaznak, például kulturális helyszínek, színházak, mozik, múzeumok. Ezeken a helyeken szigorú fertőtlenítési előírások vannak érvényben, ezért nem kell bezárniuk – mondta a francia egészségügyi miniszter, Olivier Veran.

Fél éves hosszabbítás a briteknél
Az Egyesült Királyságban további hat hónappal hosszabbították meg a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. A fő kérdés, hogy ennek milyen hatása lesz a munkahelyekre. Az ellenzék a jövedelem megvédését követeli a kormánytól.

— Semmi értelme úgy új megszorító intézkedéseket hozni, hogy közben kivezetik a munkahely és vállalkozásvédő támogatásokat. Nemzeti összefogásra van szükség, hogy megvédjük a munkahelyeket – mondta a brit ellenzék vezetője, Keir Starmer.

Hirdetés

Kisebb lazítások Belgiumban
Eközben Belgiumban a korlátozások enyhítését jelentették be, a fertőzöttek számának erőteljes emelkedése ellenére. Csökkentik a kötelező karantén idejét és már nem teszik kötelezővé a maszk viselését a szabadtéri helyeken.

— A mindennapokban mostantól bárkivel találkozhatnak, bárkit láthatnak, akit csak szeretnének, de tartsák egymástól a megfelelő távolságot. Ha ez nem lehetséges, akkor viszont viseljenek maszkot – mondta a belga miniszterelnök, Sophie Wilmes.

Fotó: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: