Kreml: Washington egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a konfliktus részesévé váljon

Hirdetés

Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy az orosz fél negatívan fogadta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentését, miszerint Washington nem ellenzi, hogy Ukrajna bevesse az Egyesült Államok által szállított fegyvereket azon területek ellen, ahol népszavazást tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Hirdetés

“Az amerikai fél de facto egyre inkább belekeveredik ebbe a konfliktusba, az amerikai fél egyre inkább közeledik ahhoz, hogy a konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes” – hangsúlyozta Peszkov. Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint “nincs miről beszélnie” orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha Moszkva elismeri a népszavazás eredményét a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint az egészében vagy részben orosz megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja megye esetében, Peszkov kijelentette, hogy az ukrán vezető elzárkózása a párbeszéd elől nem új fejlemény.

Hirdetés

Az orosz elnöki szóvivő kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy az orosz költségvetés elbírja az új területek elcsatolása és az lakosságnövekedés miatt megnövekedett szociális kötelezettségek terhét.

Szerdán mind a négy referendumot megtartó ukrajnai régió vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy az általuk vezetett régió jogalanyként csatlakozhasson az Oroszországi Föderációhoz. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője Moszkvába utazott, ahol Peszkov szerint Putyin “valamilyen formában” fogadni fogja őket.

Pusilin “össznépi győzelemnek” minősítette a választás eredményét, és ígéretet tett a donyecki régió “felszabadítására” az “alkotmányos határai között”. Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát katonai és polgári közigazgatásának helyettes vezetője kijelentette, hogy a többség akaratából a régió de facto kilépett Ukrajnából.

Hirdetés

A szerdán a helyi hatóságok által kihirdetett előzetes eredmények szerint a Donyecki Népköztársaságban a szavazók 99,23, a Luhanszki Népköztársaságban a 98,42, Zaporizzsja megyében a 93,11, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: