Kreml: a politikai rendezés lehetőségeiről tárgyalt Putyin és Scholz

Hirdetés

Az ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének lehetséges változatairól, a valamint a konfliktus humanitárius aspektusairól tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár – közölte szerdán a Kreml sajtóosztálya.

Putyin elmondta Scholznak, hogy az “ukrán nacionalisták” akadályozzák a civil lakosság távozását az orosz erők által ostromgyűrűbe vont ukrán városokból a számára megnyitott humanitárius folyosókon keresztül.

Hirdetés

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy Ukrajna az öt ukrán város lakossága számára szerdán megnyitott 10 humanitárius folyosó közül csak hármat hagyott jóvá. A tárca szerint Mariupolban a “nacionalisták” és a városvezetés hibájából a humanitárius helyzet “katasztrofálissá” vált.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője “hazugságnak” nevezte az ukrán hatóságok állítását, miszerint a humanitárius folyosókon át Oroszországba senki sem akar távozni. A tábornok szerint Ukrajna 1917 településéről 2 589 910 ember kérte evakuálását az orosz féltől.

Az orosz hadsereg a minisztérium beszámolója szerint ukrán közreműködés nélkül szerdán több mint 5400 embert, köztük több mint 1100 gyereket evakuált Ukrajnából és a Moszkva által függetlennek elismert Donyec-medencei “köztársaságokból”. A Moszkva által “különleges hadműveletként” emlegetett háború kezdete, február 24. óta 179 ezer embert, köztük 45 436 gyereket evakuáltak Oroszországba.

Hirdetés

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján elmondta: Kijev megerősítette, hogy csütörtökön megtartják Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóját az antalyai diplomáciai fórum margóján, ezért Moszkva is arra számít, hogy a tárgyalás megvalósul.

Zaharova és Dmitrij Peszkov egyaránt nyilvános magyarázatot követelt az Egyesült Államoktól arra, hogy miért támogatott Ukrajnában egy Oroszország által katonainak nevezett biológiai programot. A vádat korábban Kijev és Washington is alaptalannak nevezte.

A csak Moszkva által elismert, Georgiától eszakadt Abházia szerdán diplomáciai kapcsolatot létesített a szintén csak Oroszország által szuverénnek elfogadott, Ukrajnából orosz segítséggel kivált Donyecki Népköztársasággal. Az abház külügyminisztérium közölte, hogy folyamatban van a barátsági és együttműködési szerződés kidolgozása.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: