Közel 6 ezer fertőzöttet ápolnak kórházban, jövő héttől nagy változások jönnek az egészségügyben

Hirdetés

Több mint 4500 új fertőzöttet azonosítottak és 81-en haltak meg koronavírus miatt. Jelenleg 5803 fertőzöttet kezelnek kórházban és 417 beteg van lélegeztetőgépen. Keddtől csak a sürgős beavatkozásokat végezhetik el az orvosok.

4500 felett az új fertőzöttek száma
4673 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 109.616 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

81 halott
Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2438 főre emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak.

Hirdetés

Rengetegen vannak kórházban
Drasztikusan nőtt a kórházban kezeltek száma, 5803 koronavírusos beteget ápolnak valamelyik egészségügyi intzéményben, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen.

Az olaszhoz hasonló a helyzet Magyarországon
Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember– mondta a Népszavának adott interjújában Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének új elnöke. Szerinte már most „bergamói helyzet” van a magyar kórházakban.

Keddtől több helyen fogadnak Covidos betegeket
Kásler Miklós utasítása szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítetteket – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos igazolt Covid-fertőzött, valamint Covid-gyanús betegeket.

Fel kell szabadítani az ágyak nagy részét
Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek kezelésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani.

Felfüggesztik az egynapos műtétek elvégzését
Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek, ideértve az egynapos sebészetet is, felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

Hirdetés

A sürgős műtéteket el lehet végezni
A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

A vakcina a megoldás
A koronavírus-járványra a vakcina a megoldás, amely most már belátható távolságban van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán szombat este megosztott videóban, miután tudományos szakemberekkel tanácskozott a Karmelita kolostorban.

Önkéntes lesz a vakcina
„Jó esélyünk van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra, és megfelelő ellenőrzés után elérhetővé tegyük azok számára, akik önkéntesen be akarják magukat oltatni” – mondta a miniszterelnök.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Balogh Zoltán
Forrás: budapestkornyeke.hu


Hirdetés

Hozzászólások: