Közel 1800 új fertőzöttet regisztráltak, akár 600 ezer forintot is fizethet, aki megszegi a karanténszabályokat

Hirdetés

Brutálisan nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, közel 1800 új beteget regisztráltak az elmúlt 24 órában. 185-en vannak lélegeztetőgépen és 24-en haltak meg.

Közel 1800 fertőzött
1791 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 44 816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

24-en meghaltak
Elhunyt 24 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1109 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 30 127 fő. Az aktív fertőzöttek 32%-a, az elhunytak 42%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti.

Hirdetés

185-en vannak lélegeztetőgépen
Brutálisan emelkedett a kórházban ápoltak száma is. 1693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.

Többet kell fizetni, ha megsértjük a karanténszabályokat
A karanténszabályok megsértése esetén a helyszíni bírság legmagasabb összege 50 ezer forintról 150 ezer forintra nőhet egy törvényjavaslat alapján, amelyet pénteken nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ha nem figyelünk 600 ezerre is felmehet
A javaslat szerint a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság legfeljebb 600 ezer forint lehet.

Külön engedéllyel lehet elhagyni a karantént
A karanténra kötelezett személy a karanténlakást a hatósági házi karantén lejártát követő napot megelőzően kizárólag az illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően, orvos utasítására, megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében –, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, vagy kormányrendeletben meghatározott esetben hagyhatja el.

Hirdetés

Szigorítják a maszkviselést
A Népszava egyébként pénteken úgy értesült, hogy hétfőn sürgősséggel szigorít a járványügyi szabályokon, ez várhatóan a maszkviselettel kapcsolatos intézkedéseket is érintheti majd.

Engedélyt kérnek a vakcinára
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már igényli a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését – jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pénteken.

A kísérletek szerint hatásos a szer
hogy sürgősségi eljárást kérnek az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a készítmény forgalomba hozatalához. A szakember a vakcinával folytatott eddigi kísérletek eredményeit jónak értékelte.

Kiemelt kép: illusztráció

Hirdetés

Hozzászólások: