Kötelező palackvisszaváltás jöhet a magyar üzletekben

Hirdetés

Debrecen, 2019. szeptember 12.
Szelektív mûanyag hulladék A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. Vértesi úti telephelyén, Debrecenben 2019. szeptember 12-én. Ezen a napon adták át az üzem korszerûsített, szelektív hulladékok válogatására szolgáló optikai válogatórendszerét.
MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország tartani fogja a hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai uniós előírásokat, szeptember közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszerének bevezetéséről szóló előterjesztés – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Az italcsomagolások jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszere nem hatékony, a tárca javaslatot tesz a visszaváltási rendszer kötelezővé tételére – mondta el Boros Anita, hozzátéve: a tárca tavaly év vége óta dolgozik a hatékony visszaváltási rendszer kialakításán, ez a munka augusztusra a társadalmi és szakmai egyeztetések fázisába érkezett.

Hirdetés

Ismertetése szerint három ütemben tennék kötelezővé a visszaváltást annak érdekében, hogy az egyutas italcsomagolásokból képződő hulladékokat minél nagyobb arányban lehessen visszagyűjteni az újrafeldolgozáshoz.

Az első ütemben a műanyag, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását tennék kötelezővé. Ezt követné a társított, rétegzett italkartonok visszaváltásának kötelezővé tétele, majd legvégül a használt sütőolaj visszaváltását vezetnék be a jelenlegi javaslat szerint.

Az Európai Unióban 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re a 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A kereskedelmi forgalomba kerülő PET-italpalackoknak 2025-től 25 százalékban, 2030-tól 30 százalékban hulladékból előállított másodnyersanyagból kell készülniük – ismertette Boros Anita, kiemelve: a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek visszaváltási rendszerének üzemeltetésére sok megoldás létezik, a kormány nyitott, a legjobb megoldást szeretnék kiválasztani a nemzetközi példák megvizsgálásával.

A visszagyűjtésbe bevont átvételi pontoknak biztosítaniuk kell a mennyiségi korlát nélküli átvételt a PET, alumínium és az üveg italcsomagolásokra a vásárlás helyétől függetlenül.
Mivel a visszaváltás tárolókapacitási igénye jelentős, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) javaslata szerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi egységeket kellene bevonni a kötelező rendszerbe, a betétdíj mértékét pedig a környező országokhoz kell igazítani – mondta el a szervezet főtitkára, Neubauer Katalin.

Forrás: portfolio.hu


Hirdetés

Hozzászólások: