KORONAVÍRUS: lesz-e második hullám ?Mi vár ránk ősszel? Itt a válasz

Hirdetés

Magyarország — Hamarosan okafogyottá válik a maszkviselés – ezt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter főtanácsadója, Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) professzora mondta a Spirit FM Spirit Show című műsorában. A tanácsadó ezt azzal magyarázta, hogy szerinte hazánkban júliusra lefut a koronavírus. Az nem kérdés, hogy a járványt sikerült túlélnünk tömeges megbetegedések nélkül, azt viszont még nem tudjuk, mi vár ránk egy esetleges második hullámban. Éppen ezért egyes szakemberek, köztük Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora is a megelőzésre fekteti a hangsúlyt, ő Kollárral ellentétben a maszkhordást szorgalmazza- írja a Blikk

Hirdetés

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa szerint a járvány lecsengését jelzik a számok, de nem lehet tudni, mi lesz pontosan nyáron, emiatt továbbra is nagyon fontos a másfél méteres távolságtartás és a maszk viselése, ha egy mód van, akkor helyesen. A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég eközben együtt dolgozik a koronavírus elleni vakcina mihamarabbi kifejlesztésén.

Merkely Béla nemrég jelentette be, hogy programot indítottak a maszk használatának népszerűsítésére. A rektor az InfoRádiónak elmondta, hogy október–november környékén jöhet a járvány második hulláma, de nem lesz nagyobb, mint az első. Szerinte akkor már nem lesz szükség szigorú intézkedésekre, de komoly odafigyelésre igen.

– Ha már többet találkozunk emberekkel, mint az elmúlt egy hónapban, akkor ezt kompenzáljuk maszkhordással. Ezzel csökkentjük a vírus reprodukciós arányát olyan szintre, amivel nem nő a betegek száma jelentősen – mondta Merkely.

Hirdetés

Kollár a rádióbeszélgetés során azt mondta: a védekezéssel kapcsolatos ajánlások, mint például a gyakori kézmosás, egy darabig még velünk maradnak, de szép lassan ki fog kopni a mindennapi rutinunkból, s visszatérünk a koronavírus előtti szokásainkhoz. „Az egészségügyi megszorításokat végleg júliusra meg lehet szüntetni” – vélekedett Kollár, hozzátéve: békén kell hagyni a járványt, az magától lecseng. Ezzel kapcsolatban fogalmazta meg azt is, hogy a maszkviselés – legalábbis szerinte – nem lesz már indokolt.

Mások is készülnek

A kijárási korlátozások feloldása után a franciák sem számítanak arra, hogy a nyár folyamán második hullám fenyegetné őket, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a gyülekezési korlátozás, maszkviselés szabályait betartsák. A szerb kormány is bejelentette, hogy felkészültek a második hullámra. A helyi járványügyi szakértők szerint az elővigyázatossági intézkedéseket továbbra is be kell tartani.

Forrás: blikk.hu

Hirdetés

Hozzászólások: