Koronavírus: A kormány megtiltotta, hogy az orvosok miniszteri engedély nélkül elhagyják Magyarországot

Hirdetés

Éjszaka megjelent a kormányrendelet arról, hogy a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben milyen különleges intézkedések léptek életbe- írja az atv.hu

Koronavírus: A kormány megtiltotta, hogy az orvosok miniszteri engedély nélkül elhagyják Magyarországot
A legfrissebb, szerda éjszakai Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet részletesen felsorolja azokat a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben kötelező intézkedéseket, amelyekről Gulyás Gergely miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján már beszámolt.

Eszerint, a szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést. Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és polgári légijármű (repülő) Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezen országokból senki nem léphet be Magyarországra, csak ha magyar állampolgár.

Hirdetés

Egészségügyi vizsgálat, karantén

A belépés során mindenki egészségügyi vizsgálaton esik át, “amely eltűrésére kötelesek” – mondja ki a kormányrendelet. Akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzést, azaz koronavírus gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban kerül.
Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, azok otthoni, “hatósági házi karanténba” kerülnek, 14 napra, őket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

Iskolák: a kormány dönthet…

Tilos “a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása.” Az egyetemeknek be kell zárniuk máról.

Az általános és középiskolák estében a kormányrendelet kimondja: “az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető,a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”. Az iskolaigazgatók tehát nem dönthetnek a bezárásról, erre csak a kormány jogosult mától.

“A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos. De ennek érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége” – írja a Magyar Közlöny.

Hirdetés

A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik. A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

Nem hagyhatják el az országot

Szintén rendelkezik arról a kormányrendelet, hogy az egészségügyi dolgozók, a honvédok, honvédelmi alkalmazottak, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, rendőrök, NAV-foglalkozottak és a kormánytisztviselők ”Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el”.

A kormányrendelet kimondja: a honvédség “közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során“, azaz támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúrarészét képező gazdasági társaságoknál “a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására” – eszerint az állami cégeknél történő rendkívüli intézkedések meghozatalára jogosult a miniszter.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: