Kivételes emelést kérhet, akinek alacsony a nyugdíja

Hirdetés

A nyugdíjtörvényben meghatározottak szerint kérelemre van lehetőség az alacsony összegű nyugellátások összegének kivételes méltányosságból történő emelésére.

A részleteket Molnárné Balogh Márta tb-szakértő az ado.hu oldalán ismertette.

Hirdetés

A kivételes nyugellátás-emelést azoknak engedélyezhetik, akik nyugellátásban részesülnek, elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve a a megváltozott munkaképességű özvegynek, a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegynek, továbbá az árvának, akinél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 90.000 forintot.

A kivételes nyugellátás emelésénél előnyben részesítik azt, aki hosszú szolgálati idővel rendelkezik: ez férfi esetében 35, nő esetében 30 évnél hosszabb a szolgálati idő, vagy 70 év feletti, saját háztartásában vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelt, illetve azt a személyt, aki még nem részesült kivételes nyugellátás-emelésben.

Hirdetés

Háromévente lehet kivételes nyugellátás-emelésben részesíteni azt, aki arra jogosult.

A méltányossági nyugdíjemelés összege legalább a nyugdíjminimum 10 százaléka, azaz 2021-ben 2.850 Ft, legfeljebb a nyugdíj minimum 25 százaléka, azaz 7.125 Ft.

De lehet kapni – évente egyszer – egyszeri segélyt is, az kaphat, aki ha egyedül él, akkor a havi jövedelme nem éri el a 90 ezer forintot, ha pedig közeli hozzátartozójával él, akkor a havi 90 ezer forint alatt marad a jövedelme.

Az egyszeri segély összege legalább 15.000 forint, legfeljebb a nyugdíjminimum másfélszerese, azaz 2021-ben 42.750 forint.

Hirdetés

Francia kutatás: Lesújtó a magyar nyugdíjasok helyzete

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: