Kínában nem lacafacáznak: 5 nap alatt 9 millió embert tesztelnek koronavírusra 6 megbetegedés miatt

Hirdetés

Kínában nem lacafacáznak: 5 nap alatt 9 millió embert tesztelnek koronavírusra 6 megbetegedés miatt

Járványgócot észleltek a kelet-kínai Csingtaóban, ezért tesztelik a kilencmilliós város teljes lakosságát – jelentette be a nagyváros egészségügyi bizottsága hétfőn. A járványgóc egy, a külföldről beérkező koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházhoz kapcsolódik.

Hirdetés

Miután három tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, megkezdték a kontaktkutatást és a széles körű tesztelést. A fertőzöttekkel közeli kapcsolatba került emberek, valamint a kórház dolgozói közül eddig négy embernél diagnosztizálták a betegséget, és további ötöt regisztráltak panaszmentes fertőzöttként. Két korábban tünetmentes fertőzöttnél ezután megjelentek a tünetek, így összesen hat beteget tartanak számon a városban, és hat tünetmentes fertőzöttet.

A hétvége óta már több mint 140 ezer emberen végeztek vírustesztet, közülük több mint 110 ezernél kizárták a fertőzés lehetőségét. Öt nap alatt tervezik, hogy a város teljes lakosságát tesztelik.

Az új eseteket az Aranyhét után azonosították. Kínában október elseje nemzeti ünnep, és ezért ilyenkor mindenki szabadságot kap. Ezért milliók szoktak útra kelni, hogy meglátogassák rokonaikat, barátaikat az országban.

Hirdetés

A kínai siker titka
Míg világszerte a legtöbb ország a koronavírus-járvány második hullámával küzd, Kínában sikerült megfékezni a terjedését, többek közt a széleskörű maszkviseléssel, korlátozó intézkedésekkel és kontakkutató alkalmazásokkal. Egy, a múlt héten közölt felmérés szerint 19 országból a kínaiak értékelték a leghatékonyabbnak az ország vezetésének a járvány elleni küzdelmét.

Országszerte naponta pár új esetet regisztrálnak, és többségük külföldről hazatérő kínai, akit érkezéskor karanténba helyeznek.

A Csingtaóban azonosított belföldi betegek megjelenése egy 57 napja tartó, új belföldi eset nélküli időszakot szakítana meg. Az országos adatok alapján Kínában jelenleg 230 beteget kezelnek Covid19-cel, és 395 panaszmentes vírushordozót, valamint csaknem nyolcezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Nem először tesztelnek Kínában egy teljes nagyvárost: májusban a járvány epicentrumaként elhíresült Vuhan teljes lakosságát tesztelték mindössze 10 nap alatt.

Kínában eddig hivatalosan 85 578 esetet regisztráltak, és 4 634 halálos áldozata volt a járványnak.

Fotó: Chinatopix
Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: