Kínában bekapcsolták a “mesterséges napot”

Hirdetés

A fúziós reaktorok az energiaipar szent gráljának számítanak, amelyek belsejében tízszer magasabb hőmérséklet uralkodik, mint a Nap magjában. Kína most komoly lépést tett afelé, hogy a technológia egyszer valósággá váljon.

Hirdetés

Az AFP a kínai állami kézben levő People’s Daily napilap alapján számolt be róla, hogy a Szecsuan tartomány délnyugati részén, Csengtuban található laboratóriumban első ízben kapcsolták be Kína legnagyobb kísérleti fúziós reaktorát, ami a jövőben nagyon komoly mértékben járulhat majd hozzá az ország energiaellátásához.

A fúziós reaktorok a hagyományos atomreaktorokkal szemben nem az atommagok hasadásából, hanem azok összeolvadásából nyerik az energiát, vagyis hasonló elven működnek, mint maga a Nap. A kínai reaktort viszont nem csak emiatt nevezik “mesterséges napnak”, hanem azért is, mert a belsejében egészen pokoli, 150 millió Celsius-fokos hőség uralkodik – vagyis tízszer magasabb hőmérséklet, mint a Nap magjában. A fúziós reaktoroknak számtalan előnye van a fissziós atomreaktorokhoz képest, hiszen tökéletesen zöld energiát biztosítanak és a működési elvükből fakadóan radioaktív hulladékot sem termelnek, emellett pedig a balesetek esélye is jóval alacsonyabb.

Hirdetés

Európából nézve különösen érdekes, hogy a kínaiak ugyanazt a HL-2M Tokamak reaktort használják, mint amilyet a franciaországi Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktorban (ITER) is építenek, vagyis a sikeres teszt az európai projekt számára is egy jó előjel. Ahogy korábban írtuk, a 35 ország részvételével épülő ITER a világ legnagyobb fúziós reaktora lesz, ha elkészül, ami a jelenlegi tervek szerint 2025-re várható. Ez persze még nem jelenti, hogy a világ egyik pillanatról a másikra átállhat a sokkal hatékonyabb energiatermelésre, hiszen az ilyen reaktorok üzemeltetéséhez jelenleg több energiára van szükség, mint amit megtermelnek, és az így előállított áram ára is rendkívül magas lenne- írja a raketa.hu

Hirdetés

Hozzászólások: