Kim Dzsongun húga bírálja Zelenszkijt atomfegyver-ambíciói és népe sorsával való játszadozása miatt

Hirdetés

Fotó: AFP

Kim Jodzsong, Észak-Korea vezetőjének befolyásos húga, szombaton kijelentette, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével kockáztat, amikor atomfegyverek megszerzésére törekszik – írja a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA).

Az észak-koreai politikus egy online petíciót kommentált, amely “az amerikai atomfegyverek ukrán területre való telepítését vagy Ukrajna saját atomfegyverekkel rendelkező állammá válását” szorgalmazza, és amelyet Zelenszkij honlapján indítottak el csütörtökön. A kezdeményezés 25 ezer aláírást igényel az államfő figyelmének felkeltéséhez. Eddig körülbelül 650-en támogatták.

Hirdetés

Kim Jodzsong, aki az Észak-Koreát irányító Munkáspárt egyik vezetője, a petíciót “a lakosság akaratnyilvánításának hihető leplezésének” nevezte, de úgy vélte, nem nehéz kitalálni, hogy “a zelenszkiji hatóságok baljós politikai tervének terméke”.

Felidézte, hogy az ukrán elnök már az Oroszországgal való konfliktus tavaly februári kirobbanása előtt nyíltan beszélt nukleáris ambícióiról, többek között a müncheni biztonsági konferencián is, néhány nappal azelőtt, hogy Moszkva megkezdte volna a katonai műveleteket.

Kim Jodzjong szerint a KCNA által idézett nyilatkozatban, Zelenszkij a nukleáris kártya bevetésével “mindenáron meg akarja hosszabbítani hátralévő napjait, hazája és népe sorsával játszva”.

Hirdetés

A phenjani tisztségviselő “gyógyíthatatlan megalomániával” is vádolta a kijevi kormányt, amiért “létüket fenyegető nukleáris katasztrófát idézett elő” azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot.

Észak-Korea maga is atomfegyverekkel rendelkezik, és katonai atomprogramja miatt szigorú nemzetközi szankciók alá került.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke pénteken azt mondta, hogy az ukrajnai atomkérdés “aktivizálása” “veszélyes tendencia és hipotetikus fenyegetés, amelyet Oroszország nem hagyhat figyelmen kívül”.


Hirdetés

Hozzászólások: