Kilencven százalékkal zuhant az év eleje óta az európai és amerikai tőzsdei kibocsátások értéke

Hirdetés

A hétfőn ismertetett legújabb kimutatás szerint 90 százalékkal zuhant az idei év első öt hónapjában az új tőzsdei kibocsátások értéke Európában és Amerikában, mindenekelőtt az ukrajnai háború, valamint az infláció és a kamatok emelkedése miatt.

A Dealogic piaci adatszolgáltató csoport által a Financial Times című londoni üzleti napilap számára összeállított adatcsomag szerint az idén eddig mindössze 157 vállalat hajtott végre elsődleges nyilvános kibocsátást (IPO) az európai és az amerikai tőzsdéken, és e tranzakciókból alig 17,9 milliárd dollár folyt be.

Hirdetés

A Dealogic adatai szerint a tavalyi azonos időszakban 628 vállalat 192 milliárd dollár új tőkéhez jutott európai és amerikai IPO-tranzakciók révén.

A cég ismertetése szerint a világgazdaság egészében is 71 százalékkal, 283 milliárd dollárról 81 milliárd dollárra zuhant az elsődleges nyilvános kibocsátásokkal felhajtott új befektetői tőke értéke, és a tőzsdékre újonnan bevezetett kibocsátások száma is 1237-ről 596-ra esett vissza egy év alatt.

Hirdetés

A Dealogic hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a tavalyi év első három negyedévében rekordot döntöttek a IPO-tranzakciók, ugyanis a globális vállalati szektor a koronavírus-járvány idején elhalasztott új kibocsátásokkal egyszerre jelent meg a piacokon.

A cég szerint azonban a legutóbbi adatok arra vallanak, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió okozta idei első negyedévi IPO-visszaesés folyamata továbbra sem fordult vissza, és az új kibocsátások értéke az idei második negyedévben is várhatóan messze elmarad a tavalyi azonos időszakban mért szintektől.

MTI
Fotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: