Kijevbe ért a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő, Orbán nem ment. „Itt dől el valamennyiünk sorsa”

Hirdetés

Fotó: Twitter/Petr Fiala

Az ukrán fővárosba ért Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes – derül ki Morawiecki kedd esti Facebook-bejegyzéséből.

“Minél hamarabb meg kell állítani ezt a Keleten zajló tragédiát. Ezért vagyunk Kijevben Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettessel, Petr Fiala és Janez Jansa kormányfőkkel” – olvasható Morawiecki bejegyzésében. Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem vesz részt a tárgyaláson. A magyar kormány célja, hogy Magyarország semmilyen körülmények között ne sodródjon bele a háborúba, a kormány a béke helyreállításáért dolgozik.

Hirdetés

Az ukrajnai háború “egy kegyetlen zsarnok tetteinek eredménye” – írta Morawiecki, hozzátéve: Vlagyimir Putyin orosz elnök védtelen civileket támad meg, bombákat dob ukrajnai városokra és kórházakra. A háború miatt “a világ elveszítette a biztonságérzetét, ártatlan emberek halnak meg és elveszítik egész életük munkájának gyümölcsét” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

A lengyel, a cseh és az szlovén politikai vezetők kijevi látogatását reggel a varsói kormányfői hivatal jelentette be. Kijevben Morawiecki, Kaczynski, Fiala és Jansa az ukrán elnökkel és a kormányfővel, Volodimir Zelenszkijjel, illetve Denyisz Smihallal találkoznak.
A varsói kormányfői hivatal közölte: a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, a látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: