Kijárási tilalmat rendelne el a főpolgármester Budapesten

Hirdetés

Karácsony Gergely kijárási tilalmat vezetne be, ha pedig olyan helyzet állna elő, akkor leállítaná a teljes BKV-t – nyilatkozta a Blikk podcastnak a főpolgármester.

Hetek óta nem találkoztam 70 év feletti édesanyámmal – mondta a főpolgármester. Furcsa helyzet ez, sokszor embert próbáló is, hiszen pont azokkal nem tudunk most találkozni, akikkel nagyon kellene – mondta a magánéletéről Karácsony Gergely.

Hirdetés

Azt is elmondta a főpolgármester, hogy már maszkot is hord, ha olyan helyre megy, ahol erre szükség lehet. Hétfőn ugyanis 35 ezer maszkot juttattak el a szociális ágazatban dolgozóknak a fővárosban és további másfélmilliót érkezésére számítanak. Ezt mind a főváros a kerületekkel együtt szerezte be.

A kijárási tilalmat a kormánynak kell elrendelnie, a főváros ilyen döntést nem hozhat. Arra a kérdésre, hogy ő elrendelne-e kijárási tilalmat igennel válaszolt. Karácsony Gergely hozzátette: már tegnap el kellett volna rendelni a kijárási tilalmat, ugyanakkor szerencsésnek tartja, hogy üresek az utcák és az emberek komolyan veszik a „Maradj ottnon” felhívást.

A főpolgármester szerint nem csak néhány hétig fog tartani a jelenlegi helyzet, hanem hónapokig. Szerinte ez jó, mert így nem egyszerre szakad rá a kórházi ellátásra a sok beteg, ha el lehet húzni a járvány csúcsát, akkor talán minden rászorulónak jut majd kórházi ágy.

A BKV leállítása nem kerül eddig szóba, hiszen a tömegközlekedés fenntartására szükség van. A közlekedési eszközök használata már így is 90%-al csökkent, azonban azt nem zárja ki, hogy egyszer meg kell hozni azt a döntést, hogy semmilyen közösségi közlekedés sincs a városban – mondta a főpolgármester.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, főpolgármester – Forrás: MTI


Hirdetés

Hozzászólások: