Kihalás fenyegeti a kétéltűek 41 százalékát

Hirdetés

Fotó: AFP

Az éghajlatváltozás, betegségek és az élőhelyek elpusztítása miatt kihalás fenyegeti a világ kétéltűinek 41 százalékát – derült ki egy természetvédők által szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből.

A kétéltűekről szóló jelentés több mint ezer természetvédő közreműködésével készült. A nyolcezer kétéltű faj példányait vizsgáló dokumentumból kiderül: a 2004-es első értékelésük óta – amely a kétéltű fajok 39 százalékát sorolta veszélyeztetett kategóriába – tovább romlott a világ kétéltűinek helyzete.

Hirdetés

Az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység során felborult a Föld természeti egyensúlya, melynek legnagyobb vesztesei a növény- és állatvilág.

A gerincesek közül a kétéltűek helyzete a legsúlyosabb – őket követik az emlősök 28 százalékos, a hüllők 21 százalékos és a madarak 13 százalékos veszélyeztetettségi aránnyal – írják.

“A védett területek azonosítását és a természetvédelmi tervezést a legtöbb esetben az emlősök és a madarak igényeihez illesztik” – mutatott rá Jennifer Luedtke, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, a texasi székhelyű Re:wild nevű nonprofit szervezet természetvédője, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kétéltűekkel foglalkozó szakértő csoport vörös listájának helyettes irányítója.

Hirdetés

“Egy globális mozgalomra van szükség, amely felgyorsítja a világ kétéltű egyedeinek visszaállítását” – mondta Kelsey Neam, a tanulmány egyik társzerzője.

A szakember kifejtette, hogy a kétéltűek különösen érzékenyek a környezetük változásaira – részben azért is, mert a bőrükön keresztül lélegeznek.

A természetes élőhelyek megszűnése a veszélyeztetett kétéltű fajok 93 százalékát érinti, de egyre nagyobb arányban kerülnek veszélybe betegségek és az éghajlatváltozás miatt – részletezi a jelentés.

A veszélyeztetett kétéltű fajok nagyobb populációi a Karib-tenger szigetein, Mexikóban, Közép-Amerikában, az Andok trópusi területein, Indiában, Srí Lankán, Kamerunban, Nigériában és Madagaszkáron találhatók.

“A kétéltűek szövetségeseink a bolygónk egészségének megértésében. Mikor védelmünkbe vesszük és helyreállítjuk a kétéltűek populációját, a szárazföldi és a vízi élőlények ökoszisztémáját védjük meg és állítjuk helyre, megőrizzük a Föld genetikai sokszínűségét, és olyan jövőbe fektetünk be, amelyben minden élet, beleértve az embert is, virágzásnak indulhat” – mutatott rá Jennifer Luedtke a kétéltűek fontosságára.

MTI
Borítókép: illusztráció

Hirdetés

Hozzászólások: