Kigyulladt egy hőlégballon az M7-es közelében, egy ember meghalt

Hirdetés

Kigyulladt és lezuhant egy hőlégballon szombat délután Vál és Kajászó között – erősítette meg az MTI értesülését a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
FRISSÍTÉS: Meghalt az a súlyos sérült, akit a hőlégballon mellett találtak meg.

Előzmény: Szombat délután felszállás közben kigyulladt egy óriási hőlégballon nem messze az M7-es autópályától Vál és Kajászó települések között.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Szabó-Bisztricz Anett elmondta, a hőlégballon felszállás közben gyulladt ki.

Három ember ki tudott ugrani az emelkedő ballon kosarából, egy azonban nem. Őt a lezuhant hőlégballon közelében találták meg – mondta a szóvivő. A Blikk úgy tudja, több életveszélyes állapotban lévő sérültje van a balesetnek.

Hirdetés

A Balesetinfo Facebook csoportba feltöltött alábbi képen látszik, hogy a ballon nagyon magasan volt, amikor kigyulladt. Vélhetően gyorsan kiömlött belőle a meleg levegő, így azonnal süllyedni, zunahhni kezdett, ráadásul a lángok is problémát okozhattak az utasoknak.

A kigyulladt hőlégballonról készült fotó – Forrás: Balesetinfo/Facebook

A hőlégballon
A hőlégballon azon az elven működik, hogy a meleg levegő könnyebb, ezért felszáll. A ballonban összegyűjtött levegőt egy gázégővel melegítik fel. Ez a kosár tetején van, a kosárban pedig az utasok.

A hőléggömb esetében körülbelül 3 m³ gömbtérfogat képes felemelni 1 kg tömeget. Vagyis a saját és az utasok súlyát is elbíró ballon esetében rengeteg levegőre van szükség, ennek felmelegítéséhez pedig sok gáz kell. A baleseteket általában a gázégők nem megfelelő üzembehelyezése okozza.

Kiemelt kép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: