Kiderült, hogy potenciálisan a rák egyik ellenszere is lehetne az olíva

Hirdetés

Az érrendszerre gyakorolt hatásáról már sokat tudunk, de kiderült, hogy potenciálisan a rák egyik ellenszere is lehetne az olíva. Európa mediterrán országainak lakói jellemzően jobb egészségi állapotnak örvendenek, amiben a sok zöldség és tengeri hal mellett szerepet játszhat az olívabogyó és származékainak fogyasztása is. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek nem túl nagy mennyiségben csökkentik az érelmeszesedés, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A Granadai és a Barcelonai Egyetem kutatói az olívabogyó héjában található maslinsav segítségével gátolni tudták egy vastagbélrák-sejtkultúra szaporodását kísérleti körülmények között.

Hirdetés

A maslinsav az olajbogyót borító viaszos rétegben található. A sajtolás során belekerül az olívaolajba, így az nagy mennyiségben tartalmazhatja. Az új kutatási eredmények alapján a maslinsav képes beindítani a programozott sejthalált (apoptózis) a tumorsejtekben, így gátolja a daganat növekedését. Ezek alapján felmerül annak lehetősége, hogy a vegyületet rákellenes gyógyszerként alkalmazzák vastagbélrákoknál.

A spanyol kutatóké az első olyan vizsgálat, amely feltárja azt a molekuláris mechanizmust, ahogyan az olívaolaj egyik komponense befolyásolja a sejtek működését.

A maslinsavhoz hasonló vegyületek már régebb óta felkeltették a kutatók figyelmét. Több tanulmány is beszámol ezen molekulák sejtciklus-szabályozásra, DNS-hibajavításra, sejtfejlődésre kifejtett hatásáról, illetve apoptózist beindító képességéről. A triterpének sokféle, gyógyszerként is használatos növényben megtalálhatók, ugyanakkor a maslinsav általában csak kis mennyiségben szokott előfordulni. Ez alól kivétel az olajbogyó. A természetes eredetű, élelmiszerként fogyasztott olívabogyó használata egy ígéretes tényezője lehet az oly gyakori vastagbéldaganatok megelőzésének.

Szűz olaj emlőrák megelőzésére
Kutatók egy másik csoportja a kiváló minőségű “szűz” olívaolaj tumorellenes hatását vizsgálta. Az új eredmények rávilágíthatnak arra, hogyan képes az olajbogyó származékaiban gazdag mediterrán étrend csökkenteni az emlőrák előfordulási gyakoriságát.

A Javier Menendez (Katalán Onkológiai Intézet) és Antonio Segura-Carretero (Granadai Egyetem) vezette munkacsoportok az olívaolaj azon komponensét keresték, amelyik képes gátolni a daganatsejtek szaporodását. Végül is arra a következtetésre jutottak, hogy a szűz olajban található komplex szerkezetű fenolok drámai módon csökkentik az emlőráksejtek HER2 termelését. (A HER2 növekedési faktor receptor, amelynek túlzott kifejeződése alapvető fontosságú a rákos sejtek szaporodása szempontjából. Az emlőrákok kb. 30%-ában tapasztalható fokozott HER2-expresszió.)

Hirdetés

A szűz olajat az olívabogyók préselése során nyerik melegítés vagy bármiféle vegyszer hozzáadása nélkül. Olyan növényi kemikáliákat tartalmaz, amelyek a hagyományos olajgyártási folyamat során elvesznek. A spanyol kutatók elkülönítették az olívaolaj szűz frakcióját, amivel aztán emlőráksejteket kezeltek laboratóriumi körülmények között. Az olajban található polifenolok (lignánok és secoiridoidok) hatékonyan csökkentették a tumorsejtek HER2 termelését.

Bár az eredmények igen tetszetősek, mindkét kutatócsoport kiemelte, hogy a kísérleteket egyelőre csak testen kívüli sejtcsoportokon hajtották végre. Elképzelhető, hogy ilyen körülmények között olyan magas koncentrációban lehet alkalmazni a jó hatású fitokemikáliákat (gyűjtőfogalom, a növényekben rejlő tápanyagokra, kémiai vegyületekre utal), amit az emberi szervezetben nem is lehet elérni. A módszer használhatósága mindenesetre további kísérleteket sürget. Nem kizárt, hogy egy olyan komponenst sikerült találni, ami ténylegesen alkalmazható a kemoterápiás kezelések során is.

Következtetés
Nem célszerű most lerohanni a boltba és egy csomó olívát felvásárolva otthoni rákkezelésbe fogni. Viszont igenis célszerű lenne mindenkinek a napi étrendjébe iktatni ezt a két alapanyagot. Ezek olcsó, de egyben hatékony egészség megőrző dolgok, amik valószínűleg nem ártanak nekünk mellékhatásként sem. Természetesen a friss levegő, a mozgás, a káros vegyszerek és kozmetikai szerek kerülése mind részei a védekezésnek, de az olíva bátran beállhat ebbe a sorba. És nem kell megvárnunk, míg valaki megengedi, hogy kijelentsük, hogy ez igaz. Az olíva nem azért rákellenes, mert az onkológiai intézet ezt mondta, hanem azért, mert az.

Forrás: vitaking.hu


Hirdetés

Hozzászólások: