Kétezer milliárd forintnyi összeget kap az EU-tól Magyarország a járvány miatt

Hirdetés

Egy március 13-i európai bizottsági döntés értelmében Magyarország kaphatja a legtöbb pénzbeli segélyt az Európai Unió járványkezelési, ún. Koronavírus-válasz Befektetési Kezdeményezés nevű programjának keretében.
A Der Spiegel német hírmagazin cikke szerint az Orbán-kormány csaknem 5,6 milliárd eurónyi, nagyjából kétezer milliárd forintnak megfelelő összeget csoportosíthat át, míg a hatszor több lakost számláló, már fertőzöttek tízezreivel és halottak ezreivel szembenézni kénytelen Olaszországnak például nagyjából feleakkora összeg jut.

Hirdetés

A koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás nagyobb, mint az EU-t tíz éve csaknem végzetesen megtépázó euróválságé.
Brüsszel 37 milliárd eurót szabadított fel a járvány elleni védekezésre.
A program neve Koronavírus-járvány Elleni Befektetési Kezdeményezés(CRII), az összeg legnagyobb hányada Magyarországnak megy.

A kétezer milliárd forint a magyar bruttó nemzeti össztermék 3,8 százalékának felel meg.

Berlini agytröszt: “érthetetlen a támogatás mértéke”
Gerald Knaus, a Spiegelnek nyilatkozó szakértő, a European Stability Initiative nevű berlini agytröszt igazgatója szerint abszurd, hogy egyrészt Magyarországot egyelőre a járvány messze nem érinti olyan mértékben mint például az olaszokat, másrészt a magyar kormány évet óta tanúsított Brüsszel-ellenes retorikája miatt is “érthetetlen a támogatás mértéke.”

A cikkben szó van arról is, hogy 2010-es kormányra kerülése óta a magyar miniszterelnök sok mindenben gátolta egyes összeurópai, brüsszeli kezdeményezések létrejöttét. Külön kitér arra, hogyan akadályozta meg Orbán 2015-16-ban egy közös, a földközi-tengeri és a nyugat-balkáni menekültválságot gyorsan rendezni hivatott európai menekültkvóta-rendszer kialakítását.

Az írás a közelmúltban elfogadott felhatalmazási törvényt is említi, valamint azt is, hogy az elmúlt hetekben kínai maszkok százezrei érkeztek Budapestre, és hogy a magyar kormányfő feltűnően “barátságosabban nyilatkozik Peking mint Brüsszel irányába”, ahogy korábban fogalmazott: “segítség az EU-tól nem nagyon jön”.

A kormány azt közölte: az EU nem adott pluszpénzt, mert szerintük “ezek a támogatások egyébként is járnának az országnak”. ”

Hirdetés

Ujhelyi: “a kormány nem mond igazat”
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint az Orbán-kormány nem mondott igazat, mert az EU olyan források felhasználását is lehetővé tette, amelyet korábban az ország nem használhatott volna fel.

Nyílt levelében a képviselő arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy “számoljon el minden már lekötött, de még ki nem fizetett, illetve még nyílt pályázati pénz sorsával és tervezett átcsoportosításával”, valamint azzal is, hogy jelen helyzetben – amikor az EU-nak köszönhetően erre lehetőség nyílik – “mely programok forrásait használja fel inkább egészségügyi eszközökre és a munkahelyek védelmére”.

Címlapkép: Getty Images
Forrás: Der Spiegel / hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: