Kétezer forintos visszamenőleges nyugdíjemelést és húszezer forintos kompenzációt kaphat egy átlagnyugdíjas a novemberi nyugdíja mellé… Itt vannak a részletek !

Hirdetés


A pontos számok majd szeptemberben derülnek ki, de az biztosnak tűnik, hogy az idei pénzromlás mértéke jelentősen meghaladja a 2,8 százalékos év eleji nyugdíjemelést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint júliusban 3,8 százalékos volt az éves infláció, a nyugdíjaskosár pedig 4,3 százalékkal emelkedett, és mivel a nyugdíjemelésnél az utóbbit kell nézni, így

Hirdetés

HA AUGUSZTUSBAN NEM VÁLTOZIK A HELYZET, AKKOR MÁSFÉL SZÁZALÉKOS NYUGDÍJ-KIEGÉSZÍTÉSSEL SZÁMOLHATNAK A NYUGDÍJASOK.

A nyugdíjasszervezetek szerint nem túl fair utólag kompenzálni a nyugdíjasokat a magasabb infláció miatt.
– Amikor a nyugdíjasok szembesülnek a piacokon az őrületesen elszállt árakkal, akkor nem mondhatják, hogy majd később, a nyugdíj-kiegészítés után fizetek – mondta a Blikknek Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke, aki szerint a nyugdíjasok ezzel az államnak hiteleznek.

Teri (70) a szerencsésebbek közé sorolja magát, de szerinte ez a korrekció nem lesz elég.– Bele se merek gondolni, hogy mit jelent ez az összeg annak, aki 100 ezret se kap. Meglátásom szerint nem ezzel a pár ezer forinttal kellene levenni a nyugdíjasokat a lábukról, hanem normális kifizetésekkel. Az árak a boltokban csak kúsznak felfelé, jobb nyugdíjjal is már szinte luxusterméknek számít egy-egy gyümölcs vagy hús – fakadt ki a 13 éve nyugdíjas asszony /Fotó: Varga Imre.

Ráadásul nagyon sokan meg se érik a kompenzációt.
– A KSH adatai szerint hetente átlagosan 2500 65 éven felüli hal meg Magyarországon, vagyis mire kifizetnék az utólagos nyugdíjemelést, több mint százezer érintett már nem érheti meg. Ez méltánytalan és igazságtalan – hívta fel a figyelmet Karácsony Mihály, aki szerint igazságosabb lenne negyedévente összevetni az inflációs adatokat és az alapján fizetni.

Hirdetés

A NYUGDÍJSZAKÉRTŐ SZERINT ÚGY EMELKEDNEK AZ ÁRAK, HOGY AZOKAT A KOMPENZÁCIÓKKAL SEM TUDJÁK KÖVETNI.

A nyugdíjemelést rendszeresen alultervezik a költségvetés elkészítésekor, ráadásul idén az élelmiszerárak kilőttek a magasba, így egyre több nyugdíjasnak okoz gondot a napi bevásárlás – mondta Gergely József (73)

– Lemegy a nyugdíjas a boltba, és azt látja, hogy egyre kevesebb dolgot tud venni a nyugdíjából, úgy felmentek az árak.

A KSH a nyugdíjasinfláció számításánál a két évvel korábbi fogyasztási szerkezetet használja, vagyis az sem naprakész. Ezzel szemben azt tudjuk, hogy az élelmiszerek 9,8 százalékkal drágultak, amire a nyugdíj jelentős része megy – magyarázta Farkas András, a Nyugdijguru.hu alapítója.

A 13. HAVI NYUGDÍJ FOKOZATOS VISSZAVEZETÉSÉVEL JAVUL A NYUGDÍJASOK HELYZETE.

Jövőre, amikor egy plusz heti nyugdíjat kapnak az érintettek, ez plusz kétszázalékos emelésnek számít, négy év múlva, amikor már egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, az már plusz nyolc százalékot jelent – hívta fel a figyelmet Farkas András.

Hirdetés

CSAK JÖVŐRE LESZ PRÉMIUM

Bár az év elején még azzal kalkulált a kormány, hogy 20 ezer forint körüli nyugdíjprémiumot fizethet a nyugdíjasoknak az év végén, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elvitte ezt a lehetőséget. Jövőre viszont, ha a gazdasági fellendülés visszatér, és a kormány ezzel számol, akkor újból jöhet a nyugdíjprémium.

Nyugdíj Nyugdíjemelés Kompenzáció (egyszeri összeg)

80 ezer +1200 forint + 12 ezer forint kompenzáció

100 ezer +1500 forint + 15 ezer forint kompenzáció

135 ezer +2000 forint + 20 ezer forint kompenzáció

200 ezer +3000 forint + 30 ezer forint kompenzáció

*4,3 százalékos nyugdíjas-infláció esetén

Kérjük oszd meg a bejegyzést, hogy másokhoz is eljusson !

Forrás: blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: