Két koronavírus elleni védőoltást is kapott egy magyar orvos

Hirdetés
1Shares

Wollak Istvánt először még szeptemberben, a Pfizer harmadik fázisú klinikai vizsgálatainak részeként oltották be. Most amikor elkezdődött munkahelyén az egészségügyi dolgozók önkéntes oltása, ismét jelentkezett – írja az Index.

Hirdetés

Wollak Istvan tüdőintenzíves szakorvos. Egy éves magyar kórházi gyakorlat után egy posztgraduális képzésre kapott ösztöndíjjal jutott ki az Egyesült Államokba, majd ott ragadt. Jelenleg egy Mississippi és Tennessee állam határán található, lényegében Memphis agglomerációjába tartozó kisvárosban, Southavenben él és dolgozik, a 36 ágyas intenzív osztály vezetőjeként.

Hirdetés

Amint az azt Indexnek mesélte, még szeptemberben önként jelentkezőként vett részt a Pfizer harmadik fázisú klinikai vizsgálataiban. Abban bízott, hogy benne lesz abban a szerencsés 50 százalékban, amely nem a placebót kapja. Azt mondta, „mivel már a klinikai tesztelési fázisban is volt immunválasz, fájt az oltás helye, és enyhe lázat tapasztaltam, amit egy Algopyrin erősségű gyógyszerrel enyhíteni lehetett,ezért utólag már biztos vagyok benne, hogy nem a placebo csoportba kerültem a tesztek során”.

Hozzátette: miután a munkahelyén szerdán megkezdődött a Pfizer oltásokkal az önkéntes vakcináció, újra élt a lehetőséggel: az ismételten jelentkező enyhe hőemelkedés, és érzékeny oltáshely pedig végképp biztossá tette, hogy szeptemberben is valódi hatóanyagtartalmú gyógyszert kapta. „Azért oltattam be magam ismét, hogy erősítsem az immunválaszt” – hangsúlyozta Wollak.

Hirdetés

Bár nem tudni, meddig lesz hatása a vakcinának, de szerinte mindenképp érdemes beadatni az oltást, még azoknak is, akik már átestek a víruson, mivel így emlékezteti a szervezetet az immunválaszra.

Forrás: atv.hu

1Shares
Hirdetés

Hozzászólások: