Karanténba került egy magyar iskola

Hirdetés

Járványügyi megfigyelés alá került a pilisborosjenői általános iskola néhány osztálya
Az iskolában a szülők maguk tesztelték a gyerekeket, így derült ki, hogy sok a fertőzött, ezután került népegészségügyi karantén alá az intézmény – mondta Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányának tagja a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában.

Hirdetés

Nagy Erzsébet hangsúlyozta, hivatalos információt nem kapott a szakszervezet, a problémát a tanárok és a szülők jelezték nekik. Miután ebben az iskolában a szülők tesztelték a gyerekeket, nem maradt rejtve a fertőzés. Mindössze két osztály maradt a pilisborosjenői intézményben, és a szakember úgy tudja, most kezdtek visszatérni az oktatásba az elsősök is – velük kezdődhetett a járvány. Nagy Erzsébet szerint ​​egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet a covid-helyzet miatt, de ezt már jelezni sem merik az oktatók.

“Nincs olyan nagyobb település, ahol ne jelezték volna, hogy bizony el kellett küldeni osztályokat karanténba” – mondta. A pilisborosjenői iskolában ​​​​​​kiderültek a pozitív esetek, így kénytelenek voltak járványügyi intézkedéseket is elrendelni a szakember szerint.

A karantén elrendelése a népegészségügyi központ feladata – ők intézkedtek a pilisborosjenői iskola esetében is. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha van tesztelés, de ez hivatalosan az érintett iskolában, és máshol sem történt meg – mondta Nagy Erzsébet. Épp ezért nem érti a szakszervezet, hogy miért van szükség a digitális oktatás tiltására.

Hirdetés

A PDSZ Spirit Fm-nek adott interjúját követően az atv.hu-nak reagált az intézmény vezetője, aki több ponton pontosította a történteket.

“Minden iskolakezdés nehéz, idén is számítani lehetett arra, hogy a visszatérő gyerekek megbetegszenek. Nálunk a gyermekorvos minden beteg gyermek gyógyulása után igazolást ír, így egyben látom a létszámot, a visszatérés lehetőségét pedig továbbítom az érintett osztályfőnökök felé. A beteg gyerekek magasabb száma még nem jelent kovid fertőzést, hiszen minden ősszel náthásak, köhögnek. Ami egyértelmű ilyen helyzetben, ha igazolt kovidos személy jelenik meg egy közösségben, nálunk is ez történt. Ilyenkor kontakt kutatásba kell kezdeni, jelezni kell az esetet a Népegészségügy felé, akik határozatot küldenek ki a szülőknek arról, hogy a gyermeküknek meddig kell járványügyi megfigyelés alatt állniuk” – írta Dienes Dóra, Pilisborosjenői Iskola intézményvezetője.

“A bejelentéssel egy időben, a tankerületen keresztül kérelmet adtunk be az Oktatási Hivatalhoz a digitális oktatás elrendelése miatt. Ez egy eljárásrend, amit minden iskola megkapott, e szerint kell intézkedni az érintett osztályokban.Nagyon nehéz helyzet ez ilyenkor, sajnálom a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat, szeretném kifejezni hatalmas elismerésemet a segítő hozzáállásukért ebben a nehéz helyzetben is” – nyilatkozta az intézményvezető.

Hirdetés

“Tény, hogy 6 osztály tanulóit kellett megfigyelés alatt tartani, ebből az elsősök a tegnapi napon nagy örömünkre visszatértek, reggel azzal kezdtek, hogy megmutatták a karantén alatt készült csodálatos munkáikat. A többi osztály a jövő hét elejétől folytathatja a jelenléti oktatást, ők most online tanulnak.” – nyugtatott meg mindenkit Dienes.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: