Karácsony Gergely: Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, magyaroké

Hirdetés

Trianon sorstrauma; a nehéz örökségének való megfelelés az, ha mindennapi tettekkel építjük, erősítjük a nemzet összetartozását – írta Karácsony Gergely főpolgármester a nemzeti összetartozás napján, pánteken a Facebook-oldalán.

Hirdetés

A főpolgármester úgy fogalmazott, “vitán felül áll, hogy Trianon sorstrauma. Örökre felforgatta több millió határon túli magyar életét. Kisebbségi magyarnak lenni mindennapos feladat és bizony küzdelem. Kár lenne ezt bagatellizálni, tán heroizálni sem muszáj, de egyvalamit biztosan nem lehet: eltekinteni tőle”.

Hirdetés

Évtizedeken keresztül azt hallhattuk baloldali politikusoktól, hogy lépjünk ki Trianon árnyékából. Én meg azt mondom: ha fel akarjuk dolgozni a múltat a jövő érdekében, ahhoz a baloldalnak is be kell lépnie ebbe az árnyékba. Úgy kezdődik ez, ha kimondjuk: Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, magyaroké – írta Karácsony Gergely, majd azt hangsúlyozta: a Trianon nehéz örökségének való megfelelés nem az, ha csak a nemzeti összetartozás napján emlékezünk, hanem az, ha mindennapi tettekkel építjük, erősítjük a nemzet összetartozását.

Hirdetés

“Úgy kell hát emlékeznünk Trianon traumájára, hogy kimondjuk az igazságot az igazságtalanságról, de nem menekülünk a sérelmeink közé a valóság és a jelen feladatai elől. És egy pillanatra se feledkezzünk meg arról, hogy nem ellenségei, hanem sokkal inkább sorstársai vagyunk egymásnak” – zárta bejegyzését a főpolgármester.


Hirdetés

Hozzászólások: