Karácsony: a vakcina jelenthet egyedül megoldást

Hirdetés

Sokan vannak, akik a felmérések tanúsága szerint nem akarják beoltatni magukat.

A koronavírus elleni oltás jelenthet egyedül megoldást ahhoz, hogy túl legyünk a járványon, és dolgozni kell a vakcina iránti bizalom növekedéséért – írta a főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán.

Hirdetés

Arra, az alighanem mindenkit foglalkoztató kérdésre, hogy mikor és hogyan leszünk túl a koronavírus-járványon, a válasz világos: “a vakcina jelenthet egyedül megoldást” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki ugyanakkor felvetette: mégis miért vannak olyan sokan, akik a felmérések tanúsága szerint nem akarják beoltatni magukat.

Szerinte a kulcs a bizalom. A kormányoknak, önkormányzatoknak, tudósoknak, orvosoknak és tudós orvosoknak most mind azon kell dolgozniuk, hogy a vakcina, az oltás iránti bizalom növekedjen – írta a politikus. A bizalom pedig csak és kizárólag tiszta, egyenes és őszinte beszéddel, a tények ismertetésével és tiszteletével, együttműködéssel és partnerséggel állítható elő vagy pontosabban: állítható helyre.

Hirdetés

Szerinte “ezért megengedhetetlen, ezért káros, hogy a kormány továbbra sem beszél őszintén, továbbra is trükközik a járvánnyal kapcsolatos adatokkal.” Mindez oda vezet, hogy a koronavírus-vakcinával szemben szkeptikus válaszadók közel egyharmada arra a kérdésre, miért nem akarja beoltatni magát, úgy válaszolt: mert nem bízik a kormányban – fűzte hozzá.

A főpolgármester szánalmasnak nevezte, hogy a kormány szerdán már nem közölte a fővárosi járványügyi adatokat, miután minap egy bejegyzésében elemezte azokat. Ebben a bejegyzésében az Eurostat számai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a valós halálozási számok magasabbak lehetnek a közöltnél, és hogy Budapesten a halálozás feleakkora, mint az ország egészében – emlékeztetett.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: “a bizalom helyreállításán most az ország védettsége, vagyis emberéletek múlhatnak. Az, hogy mikor, és mennyire zökkenőmentesen térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba.”

A bizalom helyreállításának legfontosabb és leginkább sürgető módja, ha a kormány változtat a járványügyi információszolgáltatás rendjén, és minden rendelkezésére álló adatot nyilvánosságra hoz – írta a főpolgármester, aki szintén fontos tényezőként jelölte meg, hogy “ellenfél helyett partnernek” tekintsék az önkormányzatokat, “velünk közösen szervezzék meg az országos oltási programot”.

Hirdetés

Karácsony Gergely közölte, ő mindenkit arra biztat majd, hogy oltassa be magát, bízzon az Európai Unió által biztosított vakcinában.

Ha a kormány kész és képes változtatni a járványkezelésén és annak kommunikációján, akkor minden egyéb “vitánk, minden súlyos nézetkülönbségünk ellenére” a fővárosi önkormányzat – és alighanem az ország minden önkormányzata – kész és képes együttműködni a kormánnyal annak érdekében, hogy az oltással, a vakcinával kapcsolatos bizalom érdemben növekedjen az országban – zárta bejegyzését a főpolgármester.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: