Kaotikus állapotok a brit-francia határon

Hirdetés

Fotó: Gareth Fuller/PA

A beléptetési rendszer fennakadásai miatt a hétvége folyamán több órás sorban állás után tudott csak több ezer brit turista bejutni Franciaország területére, a helyzet vasárnapra némileg javult, de az átkelés továbbra sem zökkenőmentes.

Péntektől kezdve hosszú sorok kígyóztak a délkelet-angliai Doverben a franciaországi Calais felé közlekedő komp kikötőjében, illetve a közeli Folkestone-ban is, ahonnan a Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút indul. Vasárnap a Eurotunnel-en áthaladni kívánó utazóknak még mindig legalább másfél órát kell várakozni az alagút üzemeltetőjének közlése szerint.

Hirdetés

A doveri kompkikötőben valamelyest enyhült a zsúfoltság péntekhez és szombathoz képest, amikor a turistáknak és a kamionosoknak több órát kellett várakozni kilométeres sorokban.

Tekintettel a súlyos fennakadásokra, a hatóságok arra biztatták a Franciaország felé utazókat, hogy csomagoljanak bőséges enni- és innivalót, illetve a szükséges gyógyszereiket,

mielőtt útra kelnek, mert csak hosszas várakozás után juthatnak át a kontinensre.

Vasárnap a hatóságok már azt közölték, hogy a forgalom „normál ütemben” halad, de az utazóknak rövidebb – egy óránál kevesebb – várakozással továbbra is számolniuk kell.

Hirdetés

Pierre-Henri Dumont francia parlamenti képviselő Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését tette felelőssé a felfordulásért. A francia politikus szerint az egész helyzet a Brexit következménye, és

Dover kikötője túlságosan kis területű ahhoz, hogy a beléptetés megfelelő tempóban tudjon zajlani.

Liz Truss brit külügyminiszter ugyanakkor úgy vélekedett, az okozta a zavart, hogy a francia hatóságok nem biztosítottak elég embert a határátkelőhöz az utazók ellenőrzésére.

Truss vasárnap elmondta, hogy egyeztetett az ügyben francia hivatali kollégájával, Catherine Colonnával arról, hogyan tudnának javítani a rendszeren. A brit turistáknak Doverben kell áthaladniuk a francia hatóságok biztonsági ellenőrzésén még mielőtt a kompra felszállnának.

Forrás: euronews
MTI


Hirdetés

Hozzászólások: