Julia 100 éves korában kezdett el futóversenyekre járni, és 101 évesen vált a korcsoportja bajnokává. 7 jótanács tőle:

Hirdetés

7 jótanács a 103 éves Juliától – érdemes elgondolkodni rajtuk, ugye?

Julia 100 éves korában kezdett el futóversenyekre járni, és 101 évesen vált a korcsoportja bajnokává. Szerinte fontos, hogy idős korunkban is kipróbáljunk új dolgokat.

Julia „hurrikán”, Hawkins a mai napig hihetetlenül nagy erőbedobással éli az életét. 2017-ben, 101 évesen rekordot állított fel a korcsoportjában: egy, az USA-ban rendezett senior atlétikai bajnokságon 40,12 másodperc alatt teljesítette a 100 méteres távot sprintfutásban.

A 103 éves dédnagymama Baton Rouge-ban, Louisianaban él, itt készült fel a kétévente megrendezett Nemzetközi Senior Játékokra is. A versenyre 50 év felettiek nevezhetnek, Julia pedig az 50, 100 és 200 méteren is indult. A maga 103 éve alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött, amit most megoszt velünk is.

1. Próbálj ki új dolgokat!

Kereken 100 éves volt, amikor benevezett élete első futóversenyére, ahol először 50 méteres távon futott. Az azt követő évben pedig a korosztályában felállította a 100 méteres világcsúcsot.

„Annyi új dolgot próbálok csinálni, amennyit csak tudok. Soha nem mondok le egy meghívást sem, szeretek színházi előadásokra, musicalekre, templomba, mindenféle helyre járni.”

Hirdetés

2. Ne add fel a szenvedélyedet!

Julia szerint ahogy idősödünk, annál több hobbira lenne szükségünk, mert életerővel töltenek fel. Az idős nő a mai napig imád olvasni, madárlesre járni, és gondozni a bonsai fákkal teli kertjét. Valójában a kertészkedés közben jött rá arra is, hogy talán van tehetsége a futáshoz: amikor kint tevékenykedett, és bent megcsörrent a telefon, mindig futva érkezett meg a telefonhoz.

„Mozdulj ki, szerezz új barátokat, és csinálj valami újat minden nap!”

3. Értékeld a pillanatot!

A dédnagyi az I. világháború alatt született és egészen más korban nőtt fel, mint mi: se mobil, se internet, se televízió, így megtanulta értékelni az élet apró szépségeit. A napkelte, a napnyugta, a madarak, a hullócsillagok, a zene és barátoktól kapott jó szavak mind olyan dolgok, amit Julia szerint igazán számítanak.

4. Kényeztesd magad!

Hawkins már a futás előtt is aktív életmódot élt: kerékpározott, átlagosan napi 8-16 kilométert, és 10 év alatt 6 aranyérmet gyűjtött össze. Julia egészségét az aktív életmódnak és súlya megtartásának tudja be, de időnként megengedi magának a lakmározásokat is. A kedvencei a tenger gyümölcsei, a halak, a kagylók és a rákok, ami azért lássuk be, nem olyan, mintha mogyoróvajjal enné tele magát.

Hirdetés

5. Első a család!

Julia 70 éven keresztül élt együtt a férjével, a főiskolai szerelmével, Murray Hawkins-szal, aki 2013-ban, 95 éves korában halt meg. A férje Pearl Harborban fizikusként dolgozott, amikor bombázni kezdték a szigetet. Telefonon házasodtak össze, ugyanis a férfi félt, hogy ha túl sokáig nem látják egymást, Julia meggondolja magát. 4 gyermekük született, akik ma már 71, 78, 68 és 66 évesek, és anyjukat példaképnek tekintik, ugyanolyan aktív életet élnek, mint Julia.

6. Vesd bele magad a kalandokba!

Julia mindig is kalandvágyó volt: gyerekként sokat hajóztak a családjával a Mississippi folyón Chicago-tól Louisiana-ig. A kalandvágya külföldre is elvezette: rögtön a főiskola után, egy egytantermes iskolában, egy hondurasi banánültetvényen volt tanár, amire így emlékszik vissza:

„Nagy kaland volt, imádtam. Lovagoltam, golfoztam, a dzsungelben is jártam, és egyszer egy majommal tértem haza.”

7. Inspirálj másokat!

Julia még most is nehezen hiszi el, hogy milyen ismeretségre tett szert, és hogy motivációt jelent mások számára:

„Ha valóban inspiráló vagyok mások számára, és ez által egy kicsit egészségesebbek és aktívabbak lesznek, büszke vagyok rá.”

Forrás: womensrunning.com / nosalty.hu


Hirdetés

Hozzászólások: