Joe Biden: Putyin döntött a támadásról

Hirdetés

– Jelenleg biztos vagyok benne, hogy döntött a támadásról − mondta tegnap este Joe Biden amerikai elnök utalva Vlagyimir Putyin orosz államfőre, aki szerint az elkövetkezendő napok bármelyikében megindíthatja az Ukrajna elleni inváziót. Biden állítását − az eddigiekhez hasonlóan − amerikai hírszerzési információkra alapozta, melyek szerint az orosz egységek elsősorban az ukrán fővárost vennék célba.

Hirdetés

− Kijevet fogják támadni, a várost, melyben közel hárommillió ártatlan ember él

− mondta Biden. Az amerikai elnök hozzátette: még mindig nincs túl késő diplomáciai utat választani a feszültségek csillapítására.

Biden kijelentését megelőzően a két szakadár köztársaság, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság vezetői bejelentették, evakuálják a civil, nagyobb részben orosz ajkú civil lakosságot az esetleges harcok által érintett területekről.

Hirdetés

Az amerikai elnök − nyomatékosítva kijelentését − azt is elmondta, hogy az orosz szárazföldi erők 40-50 százaléka az ukrán határ közelében van elhelyezve, az elmúlt években eddig nem látott közelségben.

Ezzel szemben amerikai tisztviselők azt állítják, az egységek pozicionálása már több mint egy hete tart, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oroszok támadásra készülnek.

A feszültségek ilyen szintű eszkalációjához hozzájárult az is, hogy pénteken Donyeckben felrobbantották az oroszbarát köztársaság katonai vezetőjének gépjárművét. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet emellett arról számolt be, csak pénteken mintegy hatszáz robbanás történt a feszültségek által leginkább érintett Kelet-Ukrajnában.

Hirdetés

A megnövekedett katonai aktivitás következtében a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság vezetői mobilizálták teljes haderejüket.

A Kreml tagadja Washington vádjait. Emellett Moszkva menekülttáborok felállítását rendelte el és minden, a szakadár köztársaságokból érkező civil tízezer rubel (körülbelül negyvenezer forintnyi) támogatást kap. Eddig csaknem hatezer civilt evakuáltak az érintett régiókból. A hét végén nukleáris hadgyakorlatot is tartanak majd az orosz erők.

Magyar Nemzet


Hirdetés

Hozzászólások: