Joe Biden: minden centiméter NATO-területet meg fogunk védeni

Hirdetés

Fotó: Carlos Barria/Reuters

Folytatódott Oroszország és Ukrajna, valamint szövetségesei nyilatkozatháborúja, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a Kelet-Ukrajnában megszállt régiók annektálásáról szóló dokumentumot.

Ezt követően az ukrán elnök országa gyorsított NATO-csatlakozását kérvényezte, később pedig a nap folyamán Joe Biden amerikai elnök Oroszországgal szembeni fenyegető nyilatkozatot tett, valamint újabb szankciós csomagot jelentettek be Putyinékkal szemben.

Hirdetés

„Amerika teljes mértékben felkészült NATO-szövetségeseivel arra, hogy megvédje a NATO területének minden egyes centiméterét. Minden egyes hüvelyket” – idézte Joe Biden Fehér Házban mondott beszédét a CNBC. „Szóval, Putyin úr, ne értse félre, amit mondok! Minden centimétert megvédünk!” – nyomatékosította az amerikai elnök.

Biden néhány órával azután tartott beszédet, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, országa „gyorsított” kérelmet nyújt be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének katonai szövetségéhez való csatlakozásra.

A pénteki nyilatkozatsorozatot az indította el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ünnepélyes keretek között aláírta a négy megszállt kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolásának dokumentumát a Kremlben. Putyin szintén nyomatékosította, hogy országa minden létező eszközzel meg fogja védeni a területét és az orosz népet.

Hirdetés

Az amerikai elnök arra is reagált, hogy Vlagyimir Putyin konkrétan angolszász (brit) és amerikai szabotázs akcióról beszélt az Északi Áramlat gázvezetékein keletkezett gázszivárgás kapcsán. Az orosz elnök azt állította, hogy a britek segédkeztek az amerikai erőknek előkészíteni az akciót. Erre válaszolva Joe Biden azt mondta, hogy amint lehetővé teszik a körülmények, az USA és szövetségesei búvárokat küldenek a vezetékekhez, és a legmélyrehatóbban ki fogják vizsgálni, hogy mi vezetett a gázszivárgáshoz. „Szándékos szabotázs volt, és most az oroszok dezinformációt, hazugságot terjesztenek róla” – mondta Biden. Mint mondta, személyes utasítására a szövetségeseikkel közösen elkezdték emelni a kritikus infrastruktúrák védelmi szintjét.

Hirdetés

A kelet-ukrajnai régiók oroszországi annektálását követően az USA újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. A CNBC azt írta, a szankciók több Oroszországon kívüli fedőcég ellen irányulnak, amelyeket idén hoztak létre azért, hogy segítsenek a nagy orosz katonai beszállítóknak kikerülni a már korábban bevezetett nyugati korlátozásokat. Az Egyesült Államok emellett kiterjesztette a Kreml legfelsőbb tisztségviselőire érvényben lévő szankciókat azok feleségeire és felnőtt gyermekeikre.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: