Jó hír a nyugdíjasoknak! Újabb pénz ütheti a markukat! Ennyivel lehet számolni:

Hirdetés

Talán mondhatjuk, hogy nem hétköznapi év lesz a 2022-es a nyugdíjasok számára, ugyanis plusz juttatásokat várhatnak idén, de nem kizárt, hogy a politikai vagy a gazdasági helyzet akár további meglepetéseket is hozhat az időskorúak számára. A legfontosabb tudnivalókat Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdijGuru News alapítója foglalta össze.

Hirdetés

A nyugdíjkorhatár 2022 január 1-jétől 65 évre nő. Így jövőre az 1957. január 1. és december 31. között született személyek töltik be a nyugdíjkorhatárukat. 2022-ben természetesen bármikor igényelheti a nyugdíját az, aki már korábban teljesítette annak feltételeit – írja a szakértő.

Farkas András arra is emlékeztet, hogy a nők kedvezményes nyugdíja feltételei nem változnak 2022-ben sem. A nyugdíjmegállapítás kapcsán kiemeli, hogy a 2022. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2022. márciusában jelenik majd meg kormányrendelet. E szorzók várhatóan legalább 8,5%-kal magasabbak lesznek, mint a 2021-ben alkalmazott valorizációs szorzók voltak.

Hirdetés

Nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj

2022. január 1-jétől a nyugdíjakat (és két tucatnyi egyéb ellátást) 5 százalékkal emelik. Farkas András két fontos dolgot említ még meg az idei nyugdíjemelés és annak kilátásai kapcsán.

Ha a 2022. január-augusztus hónapokban mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke (akár az általános, akár a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint) meghaladná az 5%-ot, akkor 2022. novemberében – ha a tényadatok alapján becsült éves infláció meghaladná a 6%-ot – kiegészítő nyugdíjemelésre, vagy – ha a tényadatok alapján becsült éves infláció meghaladná az 5%-ot, de nem haladná meg a 6%-ot – egyösszegű kompenzációra kerülhet sor.

További évközi rendkívüli emelésre is sor kerülhet, ha a gazdasági vagy a politikai helyzet megkövetelné, amint erre bizonyság a 2021. júniusi rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelés.

Hirdetés

Vagyis nem zárja ki, hogy év közben lesz még rendkívüli lépés a nyugdíjasok számára.

Emlékezetes, a kormány 5%-kal emeli a nyugdíjakat az eredetileg tervezett 3%-kal szemben, ám közben az inflációra 4,8%-os értéket vár az idei évre, míg az MNB 4,7-5,1%-os áremelkedési ütemmel kalkulál.

A 2022. február havi nyugdíjjal együtt utalják a 2022. januári – már 5%-kal emelt összegű – nyugdíj (vagy egyéb jogosító ellátás) 100%-ával megegyező összegű plusz juttatást 13. havi nyugdíjként vagy 13. havi ellátásként.

2022-ben is nagyon valószínű a nyugdíjprémium kifizetése, a törvény szerint ezt novemberben kell a kormánynak megtennie. A kormány frissített várakozása szerint idén is meghaladhatja a GDP-növekedés a 3,5%-ot, 5,9% lehet. Ez alapján a legmagasabb nyugdíjprémium összege 2022-ben így nézhet ki: (az 5,9-3,5 különbségéből számított) 2,4-es számmal felszorzott (legfeljebb) 20 ezer forint 48 ezer forintot ad ki.

További részletek Farkas András NyugdíjGuru News portálon megjelent írásában találhatók.

Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio múlt héten megjelent podcast adásában a nyugdíjkassza egyensúlyáról beszélt.

Forrás: portfolio.hu


Hirdetés

Hozzászólások: