Jimmy Carter 98 évesen minden idők legmagasabb kort megélt korábbi amerikai elnöke

Hirdetés

Fotó: Georgia Institute of Technology/Flickr

Minden idők legmagasabb életkort megélt korábbi amerikai elnöke, Jimmy Carter 98. születésnapját ünnepelte – közölte vasárnap a Carter Center szóvivője.

A volt elnök családjával, 95 éves felesége társaságában töltötte az évfordulót szombaton Georgia állambeli otthonában.

Jimmy Cartert 1976-ban választották az Egyesült Államok 39. elnökévé a demokrata párt színeiben, 1977 és 1981 között dolgozott a Fehér Házban. Egy elnöki ciklus után Ronald Reagan követte őt a Fehér Házban.

Hirdetés

Mielőtt politikusi pályára lépett, földimogyoró-termesztéssel foglalkozott, előtte 1946 és 1953 között a haditengerészetnél szolgált, ahonnan hadnagyként szerelt le. 1962-ben választották Georgia állam szenátusának tagjává, 1971-től egy cikluson keresztül az állam kormányzója volt.

Jason Carter, az egykori elnök unokája, a Carter Center igazgatósági elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ünnepelt jó erőben van, “igaz manapság már nehezebben veszi a mindennapokat”, de egy programot ezen a hétvégén sem hagy ki, kedvenc baseball-csapata az Atlanta Braves mérkőzésének közvetítését nézi. Nagyapját egy őszinte keresztény emberként írta le, aki ezt életével és örökségével bizonyítja.

Hirdetés

“Azzal a hittel tekint 98. születésnapjára, hogy az része Isten tervének vele”, ennek tudata mindenki számára egy szép áldás, hogy békét talált és boldog mindabban, ami volt és ami felé tart – mondta.

Jimmy Carter elnöksége után intézetet alapított a demokrácia eszméjének népszerűsítésére, a Carter Center 40 éve működik Atlantában, Georgia állam fővárosában, a korábbi elnök az igazgatóságában 2020-ig volt tag. Az intézmény deklarált célja a béke, az emberi jogok és az egészség ügyének képviselete világszerte. Jimmy Carter munkáját 2002-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: