Járdára viszik a kerékpársávot a Nagykörúton, hogy az autósok két sávja feltétlenül megmaradjon

Hirdetés

A szeptemberi tanévkezdéssel járó forgalomnövekedés nem okozott az elmúlt évekhez képest nagyobb fennakadást a belváros közlekedésében. A Nagykörút új kialakítása jól vizsgázott. Azonban az időközben lezárult társadalmi egyeztetés tapasztalatai, illetve a legfrissebb forgalmi adatok alapján a Fővárosi Önkormányzat a Nagykörút közlekedésének finomhangolásáról döntött. Ennek szellemében a munka azonnal elkezdődött, első lépésként a Nyugati pályaudvar előtti szakaszon. A következő hetekben a körút több pontján is várhatók hasonló, kisebb változások.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban sok lépés történt annak érdekében, hogy Budapest élhető, biztonságos, zöld várossá váljon. A Fővárosi Önkormányzat minden társadalmi szereplővel partnerségi viszonyt alakított ki, és a budapesti kerékpársávok kapcsán sok társadalmi konzultációt folytatott. Ezek eredményeként olyan döntéseket hozott Budapest közlekedésével kapcsolatban – készülve ezzel a járvány második hullámára is –, amely a főváros rövid és a hosszú távú érdekeit egyaránt szolgálja. A járvány idején csökkenő forgalom miatt – követve más nagyvárosok példáját – ideiglenes biciklisávokat alakítottak ki a biztonságosabb kerékpáros közlekedés és a közösségi közlekedés zsúfoltságának, a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Ezek a szakaszok – az Üllői út kivételével, amely a metrópótláshoz szükséges buszsávot fogja szolgálni novembertől – mára a budapesti közlekedés részévé váltak anélkül, hogy az autós forgalom ritmusában különösebb fennakadást okoznának.

Hirdetés

A szeptemberi tanévkezdéssel járó forgalomnövekedés nem okozott az ilyenkor szokásosnál nagyobb torlódást a Nagykörúton, a sávok jelenlegi kialakítása jól vizsgázott. Azonban az időközben lezárult társadalmi egyeztetés tapasztalatai alapján tovább javulhat a körút közlekedése. Karácsony Gergely főpolgármester döntésének megfelelően elkezdődött a kivitelezés: a Budapest Közút szakemberei szeptember 3-án éjszaka átalakították a Nyugati pályaudvar előtt a burkolati jeleket és a táblákat az új forgalmi rendnek megfelelően. A Nagykörutat érintő átalakítások a következő hetekben is folytatódnak, egyes szakaszokon 2 sávban haladhatnak majd az autók, ahol velük párhuzamosan kerékpárnyomot, illetve járdán vezetett kerékpárutat alakítanak ki.

Nyitókép: bringazas.hu
Forrás: bkk.hu

Hirdetés

Hozzászólások: