ITT a DIAGNÓZIS: Hódi Pamela gyógyíthatatlan beteg! Évek óta ko­moly be­teg­ség gyötri Hódi Pam­e­lát.

Hirdetés
0Shares

Kiderült, amit senki nem sejthetett : HÓDI Pamela gyógyíthatatlan beteg! Semmi esély a gyógyulásra – megmondták az orvosok!

Évek óta ko­moly be­teg­ség gyötri Hódi Pam­e­lát.

Hosszú évek óta rejtélyes betegséggel küzd Hódi Pamela, ami bár csak időszakosan tör rá, sok szenvedést okoz neki: Cluster-fejfájással küzd, amire még az orvosok sem találták meg a megfelelő gyógymódot. A fájdalmat a feszültség és a stresszes időszak idézheti elő, de Pamela szerint erre lehetetlen felkészülni. A Ripostnak beszélt a betegségéről:

„Szakközépiskolás voltam, mikor ez a betegség először jelentkezett. Mindig reggelente kezdődött a fejfájás, és akkor még nem tudtuk, hogy ez mi is lehet valójában. Azt hittük, hogy a feszültség, és az iskolai stressz miatt fáj a fejem, nem tudtuk, hogy ez Cluster” – mondta Pamela, aki ezek után pár évig tünetmentes volt. Jóval később azonban hirtelen újra előjött a fájdalom, először a terhessége előtt, majd után. Aztán sokáig úgy tűnt, hogy vége, ám tavaly márciusban olyan erős roham jött rá, hogy mentőt kellett hívni hozzá.

Hirdetés

“A tavalyi rohamom elég kemény volt. Reggel 9 körül kezdett el fájni a fejem, ami több, mint 3 órán keresztül tartott, ráadásul majdnem 4 hétig, szinte minden nap. Ilyenkor homályosan látok és azt sem tudom, hol vagyok. Elkezd fájni a szemöldököm, aztán a szemgolyóm. Olyan érzés, mintha égő pálcákat dugnának a szemembe. Aztán bedugul az orrlyukam, a tarkómba nyilal a fájdalom, és a fél arcom eltorzul” – mesélte Pamela, majd elkeseredetten hozzátette, betegségére sajnos nincs gyógymód. Egyetlenegy dolog van, ami segít: a tiszta oxigén, ám ez sem tudja teljesen megszüntetni a panaszokat.

Mi ez a betegség?

A cluster-fejfájás idegrendszeri betegség, melynek fő jellemzője a féloldali kiterjedésű, rohamokban jelentkező és igen heves fejfájás. A „cluster” arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. Első orvosi leírását Gerard Van Swieten adta 1745-ben, ám azóta sem jutottak sokkal előbbre a betegség okának, kialakulásának, mechanizmusának megismerésében. Annyi bizonyos, hogy a hipotalamusz – mint a biológiai óra központja – kulcsfontosságú szerepet játszik a rohamok kialakulásában, azok napi illetve éves ciklusában.

Hirdetés

A cluster sokkal kínzóbb, mint más fejfájások, például a migrén. Nőbetegek szerint gyötrelmesebb szenvedést okoz, mint a szülés. A fájdalom általában a szem környékén, a homlok- vagy halántéktájon alakul ki, s érintheti az arcot, állkapcsot is. Szigorúan féloldali és egy rohamperióduson belül ugyanazon az oldalon jelentkezik, hirtelen, előjelek nélkül, és maximális intenzitását 2–15 perc alatt éri el. Ez a fájdalom heves, kínzó és általában folytonos, nem lüktető. A roham az esetek 80%-ában 30 perctől 2 óráig tart, átlagos hossza 80 perc. A roham végén a fájdalom olyan gyorsan tűnik el, ahogy beállt. A napi átlagos rohamszám kettő (naponta 0,5–8); az epizód kezdetén és végén általában ritkább, míg annak közepén gyakoribb.

Forrrás: wikipedia.org, ripost.hu

0Shares
Hirdetés

Hozzászólások: