ITM: 76 ezer önfoglalkoztató kapott kompenzációs támogatást

Hirdetés

November végéig igényelhették az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradtak az egyszeri, 219 ezer forintos támogatást. A lehetőség több mint 76 ezer önfoglalkoztató, mások mellett fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára jelentett kézzelfogható segítséget – ismertette Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca szombati közleményében.

Hirdetés

Hozzátette: a csaknem 17 milliárd forint megítélt támogatás is hozzájárult a hazai munkahelyek eredményes megőrzéséhez, a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások talpon maradásához.
Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában azok részesülhettek, akik korábban alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphattak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás főként a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozások számára könnyítette meg a fennmaradást – írták.

Hirdetés

A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be. A legnagyobb számban a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül több mint 30 ezren szépségápolással foglalkoznak.
Bodó Sándor hozzátette: “a munkaalapú gazdaság kiépítésében a magyar emberekkel közösen 2010 óta elért eredményeink válságállónak bizonyultak. A bértámogatások és egyéb kormányzati intézkedések hatékonyan szolgálták a munkahelyek megőrzését. A hazai foglalkoztatás rekordokat dönt, Magyarországon többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta bármikor. Az álláskeresők száma az elmúlt három évtizedben csak 2019 végén volt alacsonyabb a mostaninál. Egyre szélesebb körben ösztönzi az elhelyezkedést a Vállalkozások munkaerő támogatása, amelynek köszönhetően már közel harmincezren állhattak munkába. Magyarország előre megy, nem hátra, változatlan célunk a teljes foglalkoztatás elérése.”

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: