Ismét átállhatnak digitális oktatásra, ha az iskolákban felüti a fejét a járvány. Kásler Miklós a Kossuth rádió műsorában hangsúlyozta:

Hirdetés

Az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat „azzal a többlettel, hogy a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni”, idézi az MTI az emberi erőforrások miniszterét, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában adott interjút.

Kásler Miklós közölte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nyolc oldalon összegezte köznevelési intézmények részére a járvány kialakulásának megelőzésére és az esetenként mégis kialakuló fertőzések megállítására vonatkozó javaslatokat. Azokból minden iskola ki tudja választani az adott intézményhez „passzoló eljárásrendet”, ami három dolog együttes teljesítését igényli – tette hozzá. A miniszter ezek között említette „a vírusnak a levegőn és a felületeken keresztüli terjedésének megakadályozását”. Ennek minden lehetőségét felsorolták, így azok teljesítése lehetséges. „Ehhez minden szakmai és anyagi támogatást a kormányzat megad”, mondta Kásler.

Hirdetés

Úgy fogalmazott: „a tanévkezdés ennek megfelelően hagyományosan indulhat, azzal a többlettel, hogy ezeket a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni”. Egyúttal figyelmeztetett arra,

kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását,
meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot,
szájmaszkot kell viselni,
és nagyon gyakran kezet kell mosni.
Kásler Miklós azt valószínűsítette, hogy előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban. Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések. Úgy véli,

HA A TÖBB MINT HÁROMEZER MAGYAR KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNY KÖZÜL NÉHÁNYBAN MEGJELENIK A FERTŐZÉS, AKKOR EGY-EGY OSZTÁLY, KITERJEDTEBB ESETSZÁMOK ESETÉN PEDIG TÖBB OSZTÁLY VAGY AZ EGÉSZ ISKOLA ÁTÁLL DIGITÁLIS OKTATÁSRA.

Arról, hogy több mint tízezer, a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását végző pedagógus kap egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást, a miniszter elmondta: ők a többiekhez képest lényegesen nagyobb lelki és testi terhelésnek vannak kitéve, illetve a járvány idején folyamatosan foglalkoztak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hirdetés

Hozzászólások: