IMF: Magyarország kevés veszteséggel fogja átvészelni a koronavírus-járványt

Hirdetés

Kép: Jose Luis Magana

Málta után Magyarországon lesz a legalacsonyabb a koronavírus-járvány miatti GDP csökkenés az EU-ban – legalábbis a Nemzetközi Valutaalap 2020-2021-es világgazdasági prognózisa szerint.

Az IMF a tavalyi 4,9%-os növekedés után az idén a magyar GDP 3,1%-os csökkenésére számít. 2021-ben viszont ismét 4,2%-os emelkedés jöhet.

Az infláció Magyarországon a tavalyi 3,4% után az idén 3,3%-os lesz a világszervezet jelentése szerint, 2021-ben pedig 3,2% várható.

Hirdetés

A munkanélküliségi ráta az előrejelzés alapján az idén 5,4%-ra emelkedik a tavalyi 3,4%-ról, 2021-ben pedig 4%-ra mérséklődik.

Európa más részein rosszabb a helyzet
Az IMF becslése szerint az Európai Unióban Máltán lesz a legkisebb a csökkenés 2,8%-al. Az integráción kívül pedig Szerbia fogja a legjobban átvészelni a válságot, mindössze 3%-os gazdasági teljesítmény visszaeséssel.

A szomszédos országok közül a horvátok járhatnak a legrosszabbul, náluk 9%-ot csökkenhet a GDP. Szlovénia 8%-os, Ausztria 7%-os, Románia 5%-os, Bulgária 4%-os, Szlovákia pedig 6% fölötti visszaeséssel számolhat.

A nagy uniós tagállamok gazdasága 7-8%-al gyengülhet, kivétel a járvány által leginkább sújtott Olaszországot, ahol a csökkenés 10% közelébe kúszhat.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: