Íme az ember az Úr 2020. évében, a civilizáció és kultúra kellős közepén.

Hirdetés

Íme az ember az Úr 2020. évében, a civilizáció és kultúra kellős közepén. Ezt tette vele az oktatás, az információs társadalom, a tudomány és technológia nagyszerű, töretlen felívelése. Kétségtelen tény, hogy társadalmunk kitermelte a modern, felvilágosult, autonóm, kulturált és tájékozott embertípust, amely miután tömeges formában jelent meg a történelem színpadján, egy új reneszánsz korszakot nyitott meg fajunk életében.

Hirdetés

Nincs többé középkori sötétség, az elmét kalitkákba záró ideológiákkal terhelt barbárság. Az eszmény hétköznapi közhellyé lett: szabadság, egyenlőség, testvériség! Ezt a modern, kulturált, tájékozott és önrendelkező, önállóan gondolkodni képes, a saját életét határozott reflexiókkal irányító öntudatos embertípust lehetetlen programozni, becsapni, azonnal felismeri a hazugságot, a kirakatvilág bóvli mivoltát. Elutasítja a tömegkultúrának nevezett szenny-cunamit, így hamarosan megszűntek a kereskedelmi televízióadók. Megtagadta a szektás-szekértáboros pártoskodást, így záros határidőn belül felszámolták magukat az internetes (ál)hírportálok. Felismerte az elme, az értelem diadalát, így új reneszánszukat élik a könyvtárak és a klasszikusok. Immár esélyük nincs a szuperhősöknek és tücc-tücc slágereknek, a gyorsételeknek és a persze úgy ahogy van, a fogyasztói társadalomnak is mindörökre befellegzett. A politikusok igazat mondanak és valódi népképviseletet látnak el. Az orvosok most már tényleg gyógyítani akarnak. Az energia, a lakhatás és alapvető élelmiszerek alanyi jogon járnak mindenkinek – mert kiharcoltuk magunknak! Nincs többé kizsákmányolás, gyermekmunka, az abortuszok száma 95%-ot esett. Minden egyes bolt vasárnap is nyitva tart! Meg karácsonykor. Meg szilveszterkor. Húsvétkor és halottak napján. Évi 365 napban. 24 órában. Éjjel és nappal. Katasztrófák ideje alatt és után. Bármikor. Házhoz is szállítanak. Ingyen. Bármit. Bárkinek. Bármennyit. A konzumdemokrácia fantasztikus diadala, az egyén, az önállóan gondolkodó, intelligens és emelkedett szubjektum kiteljesedésének örömünnepe az egész élet. Mind a sokmilliárd.

Hirdetés

Mindez köszönhető a neo-reneszánsz, hiperintelligens embernek, aki szombat délután, miután beszopogatta a fél kiló körömpörköltjét a negyed kiló fehér kenyérrel, megitta a két üveg olcsó sörét és megnézett a kedvenc török sorozatából legalább két epizódot (hogy aztán a híradó alatt ugyanolyan lelkesedéssel migránsozzon egy jót…), lepattintotta magát a közeli szupermarketba, ahol jól bevásárolt WC-papírból, mert az ám a jövő záloga, ha fél évre előre bebiztosítja magának, hogy ha bármi is történik a világgal, azért ő mindenképpen ki tudja törölni a hátsóját. Hát nem ez a kulturáltság legeszményibb fokmérője? Az, hogy akárha üszkös romhalmazokon szédelgek, de mégis tripla rétegű, illatosított, vízben oldódó, famentes, klíma-semleges papírlapokkal tudom letörölni a biosalakot a végbélnyílásomról? Íme hát a civilizáció és kultúra diadala az ösztönlény felett… Innen hová tovább?…

Nem az a baj, hogy sokan (nagyon sokan) megpróbálnak felkészülni az előttünk álló, meglehetősen nehéznek bizonyuló néhány hétre vagy hónapra. Természetes törekvés és ahogy a szituáció alakul, egyre inkább magától értetődőnek tűnhet az otthoni készleteket sosem látott mértékben felduzzasztani. Nem viccelek, most már valóban indokolt a felhalmozás. Ha jön a lakhely-elhagyási tilalom (mondom-írom: HA jön! Ha! – nix pánikkeltés!), akkor kell lennie tartaléknak, amiből tudunk élni.

Hirdetés

No de hölgyeim és uraim! A negyedik nagy csomag toalett papírért verekedni? (Megtörtént, nem én találom ki.) Egymást taposni a szupermarketben és anyázni a másikat, mert az előbb vett el a polcról 4 kiló lisztet? (A saját szememmel-fülemmel láttam-hallottam.) Pártpolitikai-ideológiai meggyőződés mentén tekinteni a járványra és azt kívánni, hogy a másik tábor szavazói közül minél többen fertőződjenek meg? (Jóérzésű, humánus közéleti szereplő képes volt ilyesmiket kihányni magából.) Köpködni a nyugdíjasokra és azt mondani, hogy ez az ő végzetük és bizony, az öregek tényleg sokan vannak, úgyhogy nem is olyan nagy baj, ha közülük jó néhányan végzetes módon megbetegednek? (Kismillió internetes hozzászólás…)

Gondolkozzunk már!

(Körösztös György)

Hirdetés

Hozzászólások: