Ilyen infláció mellett a 200 ezresnél is magasabb minimálbér kell Parragh László szerint

Hirdetés

A bérfelzárkóztatást nagy ütemben kell meglépni, és figyelemmel kell lenni a felgyorsult inflációra, ezért elképzelhető, hogy még a korábban javasolt 200 ezer forintnál is magasabb minimálbér bevezetése szükséges – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a portfolio.hu-n megjelent interjújában.

Hirdetés

Európában a minimálbérre egyre inkább nem egy költségelemként tekintenek, hanem gazdaságfejlesztési eszközként. A minimálbér emelésével – ami az egész bérskálára hat – egyszerre nő a hatékonyság, javul a termelékenység. Aki nem képes arra, hogy ezt teljesítse, az egyszerűen kiesik a piacról – fejtette ki. Elismerte, hogy a minimálbért nem lehet a nyugati szintre emelni, de szerinte a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.

Hirdetés

“Szerintem a XXI. században olyan bért kell fizetni az embereknek, hogy el tudjanak menni nyaralni vagy tudjanak maguknak autót venni. Magyarországnak arra van szüksége, hogy jól képzett szakembereink legyenek, akiket megfizetnek a munkájukért, különben elmennek máshová dolgozni. Ha nem emeljük a fizetéseket, és nem képezzük a munkaerőt, akkor nem fogunk előre lepni.” – mondta az elnök, megjegyezve: a túl gyors béremelés ártalmas, de ha egyáltalán nem lesz ilyen, akkor végleg lemaradunk.

Parragh László kötelezővé tenné az angolt, hiába ódzkodnak ettől egyes politikusok. A világ angolul beszél, ezt mindenkinek meg kell értenie. Ezen kívül sokkal többet kellene költeni a szakképzésre és általában is az oktatásra, hogy a vállalkozások megfelelően használni tudják a modern informatikai rendszereket és eszközöket – érvelt.

Hirdetés

Az MKIK vezetője ezután hosszan ostorozta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a szerinte elhibázott inflációs politikája miatt. Bírálta például, hogy kampányszerű a versenyképesség javítása, az infláció visszaszorítása vagy a vállalatok támogatása.

“Ezt nem lehet egyik napról a másikra befejezni, megszüntetni, ahogy a Növekedési Hitelprogrammal is történt. Be kellett volna jelenteni előre, hogy megszűnik. Ezért kellett a Széchenyi-kártya nulla százalákos hitelét bevezetni, a vállalatoknak ugyanis a kiszámíthatóság a legfontosabb. Ha ezt nem kapják meg, akkor jön az összeomlás.” – fejtegette.

Sürgette, hogy az MNB és a Pénzügyminisztérium szorosan együttműködjön. Szerinte ha nem állnak helyre a folyamatok, és ha az az inflációs pálya megy tovább, amit most látunk, akkor még a 200 ezer forintos minimálbér is kevés lesz, hogy jobban éljenek az emberek.


Hirdetés

Hozzászólások: