Így növelnék a lengyel hatóságok az „oltási kedvet”

Hirdetés

Így növelnék a lengyel hatóságok az „oltási kedvet”

Nem vonatkoznának rájuk a karanténintézkedések, ha egy megfertőzött emberrel érintkeznek, illetve ha visszatérnek a járványügyi szempontból magas kockázatú országokból. Nem érintenék őket a gyülekezésekre és összejövetelekre vonatkozó létszámkorlátozások sem.

Lengyelországban a járványügyi rendelkezéseken belüli kedvezményekre számíthatnak majd a beoltott emberek, többek között nem vonatkoznának rájuk a karanténintézkedések – közölte kedden a lengyel egészségügyi miniszter, ismertetve a tervezett oltási stratégia fő pontjait.

Hirdetés

A társadalmi konzultációra bocsátott, december közepén elfogadandó stratégiának szentelt sajtóértekezleten a lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője, Michal Dworczyk megerősítette:
a vakcinálás elindítását januárra tervezik, a pontos időpont azon múlik, a vakcinagyártók mikor szerzik meg az Európai Unión belül szükséges engedélyeket.
Adam Niedzielski egészségügyi miniszter elmondta: a lakosságot többek között azzal ösztönöznék, hogy
a beoltottakra nem vonatkoznának a karanténintézkedések, ha egy megfertőzött emberrel érintkeznek, illetve ha visszatérnek a járványügyi szempontból magas kockázatú országokból.
nem érintenék őket a járvány miatt elrendelt, a gyülekezésekre és összejövetelekre vonatkozó létszámkorlátozások sem, vagyis a megengedett kereten felül vehetnének részt ezeken.
Jelenleg Lengyelországban tilosak az 5 főnél nagyobb gyülekezések, ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy karácsonykor egy lakásban az ott lakókon kívül csak öt vendég tartózkodhat.

Hirdetés

Niedzielski megjegyezte: nem kizárt, hogy a stratégia végleges változatában más kedvezmények is szerepelnek majd a beoltottak számára.

Dworczyk újságírói kérdésre elmondta: a tervezetben nem szerepel, hogy a beoltottakat felmentenék a szájmaszk köztéri viselésének jelenleg érvényes kötelessége alól.

Az oltásokat tervek szerint
a közel 2,5 ezer, lengyelországi községekben létesített, illetve további 8 ezer kijelölt helyen végeznék, kihasználva a mobil, autóbuszos rendelőket, valamint a drive-thru pontokat is. Dworczyk azt is közölte, hogy a jelenlegi kapacitás hetente 180 ezer személy beoltását teszi lehetővé.
Korábbi közlések szerint a vakcinálás Lengyelországban önkéntes és ingyenes lesz, első körben a kockázati csoportokat – az egészségügyi dolgozókat, az őket segítő rendfenntartó erőket, valamint a 65 évnél idősebb embereket oltják be.

Hirdetés

Mateusz Morawiecki kormányfő kedden a Facebookon tudatta:
Lengyelország több mint 60 millió vakcinát foglalt le hat gyártótól.
Novemberi felmérések szerint a lengyelek több mint felének nem áll szándékában beoltatni magát.

Lengyelországban az utóbbi két hétben lassul a járvány, kedden a közel 38 millió lakosú országban 8312 új fertőzésről számoltak be, közvetlenül a Covid-19 miatt 94 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 317 ember hunyt el.

Forrás: nepszava.hu


Hirdetés

Hozzászólások: