Így lesz tele a ker­ted édes­bur­go­nyá­val, rö­he­je­sen olcsó meg­ol­dás

Hirdetés

Az édesburgonya (batáta – Ipomoea batata) Amerika felfedezése után jelent meg Európában is. Rendszertanilag a növényvilág Solanales rendjének Convolvulaceae családjába tartozik. A batáta alaktanilag rendkívül változatos faj. A burgonyával és csicsókával szemben gumója igazi gyökérgumó. Magyarországon az utóbbi években terjedt el nagyobb mértékben a termesztése.

Hirdetés

Az édesburgonya termesztése nem igényel különleges szakértelmet, bárki megpróbálkozhat termesztésével. Első alkalommal beszerezzük ültetéséhez a palántát, és később már saját batáta gumó meghagyásával és felhasználásával oldhatjuk meg az ültetést. Azonban ha egyetlen gumót megvásárolunk, olcsóbban előállíthatjuk az ültetéshez szükséges palántát.

Február végén a batáta gumót kettévágjuk, a vágott felével lefelé fordítva vízbe állítjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne fogyjon le róla. A gumókon megindul a hajtás növekedése, amelyből később a palánták lesznek. Ezeket a hajtásokat, amikor elérik a húsz centiméteres hosszúságot, levágjuk és vízben gyökereztetjük. Egy-egy gumó akár tizenöt-húsz darab hajtást is hozhat, tehát nem kerül sokba a szaporítás. Amikor ezek a hajtások gyökeret eresztettek, megtörténhet az édesburgonya elültetése.

Először ültessük cserépbe, hogy még a tavaszi fagyok ne ártsanak a gyenge hajtásoknak, hagyjuk, hogy a cserépben megerősödjenek a palánták. A tavaszi fagyok elmúlása után, május környékén a megerősödött gyökérzetű hajtásokat kiültethetjük a kertbe az eredeti helyére.

Hirdetés

A batáta gondozása

A batáta szereti a napos, meleg helyet és igényli az intenzív öntözést, bár ugyan jól tűri a szárazságot is, de az öntözéssel nagyobb, szebb terméseket takaríthatunk be.

Az ültetés egy méteres sortávolságra és harminc centiméter tőtávolságra történjen, mivel helyigényes növény. Úgy ültessük a palántákat, hogy a föld felszín felett csak a két első levél legyen, a többi kerüljön a föld alá. Több métert is elérhet a futása,ezért növekedéskor nyugodtan tépjük fel az indákat, hogy ne tudjanak gyökeret ereszteni, így nagyobb gumókat érhetünk el.

A batáta betakarítása

Az édesburgonyát az őszi fagyok előtt kezdjük el betakarítani. Kicsit munkaigényes a betakarítása, mivel a föld alatt a tőtől, akár nyolcvan centiméter, de egy méter távolságra is találhatunk gumókat. A gumókat felszedés után kézzel megtisztítva mossuk meg és rakjuk száraz helyre, hogy lehetőség szerint ne érjenek egymáshoz, így a sebei könnyebben begyógyulnak. A helyiség, ahol tároljuk ne legyen húsz fokos hőmérsékletnél alacsonyabb, mert a gumó nem bírja el a hidegen történő tárolást, és gondoskodjunk megfelelő páratartalomról is.

Hirdetés

A batáta betegségei

A batátának egyelőre még nincs ismert betegsége, ezért különösebb vegyszeres beavatkozást nem igényel, és más egyéb kémiai beavatkozást sem szükséges.
Kártevői lehetnek a rágcsálók, ami más egyéb gumós növényekkel szemben is előfordulhatnak, védekezés ellenük a megszokott módon történik.

A batáta felhasználása

A batáta egy nagyon egészséges, nagy tápértékű növény, melynek felhasználása sokoldalúan történhet. Zöld leveleit konyhánkban használhatjuk salátaként, de alkalmazzák állatok takarmányozására is.

A gumó fogyasztását ajánlják cukorbetegeknek burgonyafogyasztás helyett, sokkal egészségesebb. Sokrétűen használhatjuk olyan módon, mint az egyéb burgonyafajtákat.

Forrás: ankert.hu


Hirdetés

Hozzászólások: