Hulladékból beton – Itt a legújabb lenyűgöző magyar találmány!

Hirdetés

A Földön jelenleg az egyik legnagyobb problémát a környezetszennyezés okozza. A világon sok helyen tüntetnek egy élhetőbb jövőért. Különböző hulladékszedő események jönnek létre, vagy események arról, miért lenne jobb ha szelektíven gyűjtenénk a hulladékot.

A szelektív hulladékgyűjtés többek között azért fontos, mert akkor nem kell új és új anyagot például műanyagot előállítani, hanem a szelektíven gyűjtött műanyagot újra lehet hasznosítani.

Hirdetés

Fontos lenne arra is nagy hangsúlyt fektetni, hogy szemetünket, az arra alkalmas tárolóba dobjuk/gyűjtsük és ne dobjuk el úton-útfélen.

Egy újabb figyelemre méltó találmány született Magyarországon. Szemét hasznosítására több alternatíva is létrejött már, vagy például a műanyagot lebontó baktérium amiről itt írtunk bővebben.

Most azonban egy szabadalomnak köszönhető, a műanyagot az építőiparban tudják újrahasznosítani beton formájában!

A folyamatot úgy kell elképzelni hogy a szelektíven gyűjtött műanyagot ledarálják, és az így keletkezett műanyagdarálékot használják fel. Összekeverik a darálékot a cementtel. Egy rugalmas anyag jön így létre, ami alkalmas lesz autóutak valamit járdák építéséhez.

A Masuko szabadalomnak a lényege egy speciális adalék, amivel a cementet átalakítjuk annyira, hogy minden olyan hulladékot, illetve darált hulladékot fel tudunk használni sóder helyett, ami nem szeretne a cementtel közösen betont alkotni. Tehát mondhatjuk azt, hogy összeragasztjuk a műanyagdarálékot a cementtel

-mondta Bus Károly feltaláló.

A szabadalmat Magyarország mellett levédették a műanyag szennyezéssel leginkább érintett országokban, például Kínában, Indiában és az óceánon úszó szemétszigettel küzdő Chilében is.

Hirdetés

Forrás: euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: