Hosszabb ideig élnek azok a nagyszülők, akik vigyáznak az unokáikra

Hirdetés

Hosszabb ideig élnek azok a nagyszülők, akik vigyáznak az unokáikra

Legtöbben szép emlékekkel rendelkezünk a nagyszülőkkel eltöltött időről. Mindig ott voltak, hogy megosszák velünk a bölcsességüket, és hogy ölelést és puszit adjanak. Sok év távlatából visszatekintve mindig sok csodálatos történetük volt az életről. Ezek a napok soha nem fognak elhalványodni. És olyan jó tudni, hogy a nagyszülők is nagy hasznot húznak a gyerekekkel töltött időből.

Ez a tanulmány felkeltette érdeklődésünket, és alig várjuk, hogy megosszuk veled az eredményeket.

Milyen gyakran kérdezik meg a szüleid, hogy lesznek-e valaha unokáik? Ha a válaszod még mindig soha, itt az ideje, hogy átgondold. E tanulmány szerint azok a nagyszülők, akik vigyáznak az unokáikra, 37%-kal alacsonyabb halálozási kockázattal rendelkeznek, mint azok a velük egykorú felnőttek, akik nem gondoskodnak gyerekekről.

Hirdetés

A vizsgálat során a kutatók több mint 500, 70 éves és annál idősebb ember egészségét követték nyomon, akik részt vettek a berlini öregedési tanulmányban. A résztvevőket 1990 és 2009 között kétévente megkérdezték és tesztelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy az unokáikról gondoskodó emberek mintegy 50%-a még életben volt az első interjú és tesztelés után 10 évvel. Ezzel szemben azoknak az 50%-a, akik nem nyújtottak semmilyen segítséget a gyerekek körüli feladatokban, az első találkozót követő 5 éven belül meghaltak.

“Ez a kutatás megmutatja a pozitív kapcsolatot a gondoskodás és a hosszabb élettartam között az idősebb embereknél, de csak tippelni tudunk, hogy ez miért van így” – mondta Dr. David Coall, az egyik tudós. A lehetséges ok mélyen a múltunkban gyökerezik. A múltban “a gyermekgondozásban való segítségnyújtás kulcsfontosságú volt az emberi faj túléléséhez.”

Hirdetés

Valójában az unokák is élvezik a nagyszüleikkel töltött időt. Az Oxfordi Egyetem kutatása azt mutatja, hogy a nagyszülők fontos szerepet játszanak unokáik jólétében. Sőt, azoknál a gyerekeknél, akiknek a nevelésében a nagyszülők nagymértékben részt vettek, kevesebb érzelmi és viselkedési probléma merült fel.

Úgy tűnik, hogy az együtt töltött idő mind a nagyszülők, mind az unokák számára előnyös. Fontos azonban megemlíteni, hogy a nagyszülőknek valóban akarni kell részt venni ebben. Ellenkező esetben stresszelheti őket.

Forrás: 5percblog.hu

Hirdetés

Hozzászólások: