Holland gyógyszerügynökség: valószínűtlen, hogy az AstraZeneca-oltás trombózist okoz

Hirdetés

Valószínűtlen, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina okozta a trombózist annál a néhány embernél, akiknél a beoltás után észleltek vérrögképződést – közölte pénteken a holland gyógyszerügynökség (CBG), miután a dán kormány előző nap úgy döntött, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti az oltóanyag alkalmazását.

Dániában és előtte Ausztriában is néhány esetben trombózisos eseteket jelentettek aznál, akiket előzőleg beoltottak, és haláleset is történt. Ausztria és több más európai ország ezért felfüggesztette az oltást egy bizonyos szállítmány vakcináival – Olaszország pedig egy másikéval -, Dánia azonban bejelentette, hogy egy ideig egyáltalán nem használja az AstraZeneca vakcináját. Később csatlakozott hozzá Norvégia és Izland.

Hirdetés

A gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottság csütörtökön közölte, hogy Hollandiában, amely szintén kapott az elsőként Ausztriában talonba tett sorozatból – egy beoltott embernél vérrög keletkezett, azonban az eset nem volt súlyos, és kórházi kezelésre sem volt szükség.

A CBG leszögezte: a trombózis és a tüdőembólia nem tartozik az AstraZeneca oltóanyagának ismert mellékhatásai közé. Hozzátette: ammenyiben nagyszámú csoportokat oltanak be, nem zárható ki, hogy egy-egy esetben történik ilyenfajta megbetegedés. Az ügynökség ezért úgy döntött, hogy egyelőre nem javasolja az oltóanyag alkalmazásának felfüggesztést, azonban az esetet megtárgyalja az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA). és érdemi következtetések levonása után határoz majd.

A koronavírus elleni hollandiai oltási programot működtető egészségügyi szolgálat a helyi médiának úgy nyilatkozott, hogy ez idáig az oltásra behívott emberek közül senki se utasította el, hogy az AstraZeneca vakcináját adják be neki.

Hirdetés

Az országban eddig 264 ezer embert oltottak be a brit-svéd óriásvállalat vakcinájával. Ezt a fajta oltóanyagot Hollandiában elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, a 60-64 év közötti korosztálynak, a Down-szindrómásoknak és a kórosan elhízott embereknek adják be.

Az AstraZeneca oltóanyagának ABV5300 jelű, egymillió dózis tartalmazó sorozatából, amelynek alkalmazását elsőként Ausztriában felfüggesztették, az EMA tájékoztatása szerint 17 uniós tagállamba szállítottak. Magyarország nincs köztük.

AstraZeneca-vakcinával az Európai Gazdasági Térség országaiban eddig hárommillió embert oltottak be, közülük 22 embernél jelentkezett tromboembólia.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: