Holland és luxemburgi miniszterelnök: nem létezik gyors csatlakozási eljárás az Európai Unióhoz

Hirdetés

Nem létezik gyors csatlakozási eljárás az Európai Unióhoz – mondta csütörtökön Mark Rutte holland miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozója előtt Versailles-ban, Ukrajna “azonnali” EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban.

Hirdetés

Hasonlóan vélekedett luxemburgi kollégája, Xavier Bettel, aki szerint “nem hitethetjük el az ukránokkal, hogy minden megtörténhet egyik napról a másikra”.

A kétnapos találkozót – amelynek témája az ukrajnai háború miatt Európa energetikai függetlenségének stratégiája és az európai védelmi politika – az EU soros elnökeként Franciaország a versailles-i kastélyban rendezi.

A csúcstalálkozó végén nem várhatók döntések, a tagállamok vezetői elsősorban a következő hónapok politikai irányvonalait kívánják meghatározni. Várhatóan megerősítik, hogy Ukrajnát az európai közösséghez tartozó országnak tekintik, de Kijev európai uniós csatlakozási folyamatát csak hosszú távon tartják elképzelhetőnek.

Hirdetés

“Ukrajna uniós csatlakozása hosszú távú kérdés (…) “Meg fogjuk erősíteni, hogy intenzíven kívánunk együttdolgozni Ukrajnával, ezt tesszük már most is, függetlenül a csatlakozási jelöltség perspektíváitól” – fogalmazott a holland kormányfő.

“Ukrajnát az európai családunk tagjának tekintjük. Szabad és demokratikus Ukrajnát szeretnénk, amellyel közös a sorsunk” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a találkozó kezdete előtt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország által indított háborút kitörése után, február 28-án írta alá Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét, s videóüzenetben szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

A 27 tagállam megosztott Ukrajna esetleges uniós csatlakozását illetően, amely egyhangú döntést igényel.

Az EU-n belül kilenc tagország – Lengyelország és a három Balti-állam vezetésével – már jelezte, hogy támogatja Ukrajna kérését. Franciaország viszont korábban óvatosan nyilatkozott Ukrajna esetleges uniós csatlakozásáról.

“Nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem tudunk betartani” – fogalmazott február végén a francia elnöki hivatal, felhívva a figyelmet arra a dilemmára, hogy mi történne, ha Oroszország elfoglalná Ukrajnát.

“Ukrajna, továbbá Moldova, a balkáni országok és Georgia számára a válasz nem feltétlenül a csatlakozás az Európai Unióhoz, amely nem eléggé felvértezett ahhoz, hogy kockázatmentesen terjeszkedjen. Fontos viszont, hogy még szolidárisabbak legyünk, és reagáljunk ezen országok vágyaira” – vélekedett a francia elnökség.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a múlt héten úgy fogalmazott: “még hosszú az út, és előbb a háborút kell befejezni”. Hozzátette mindazonáltal, hogy annak a népnek, amely ilyen bátran áll ki az európai értékek mellett, az európai családban a helye.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: