Hivatalosan is megnyitotta Magyarország kapuit a keleti vakcinák előtt a kormány

Hirdetés

Egy ma megjelent kormányhatározat ugyanis rögzíti, hogy a kormány egyetért azzal, hogy az Európai Unión keresztüli beszerzéseken túl más forrásokból is érkezhessen oltóanyag.

Hirdetés

Minden kormányzati akadály elhárult – ha volt egyáltalán – a kínai és orosz (és még ki tudja, milyen más) oltóanyagok behozatala előtt. A ma megjelent kormányhatározat a magyar emberek egészségének megőrzése érdekében tartja szükségesnek az uniós megállapodásokon felüli oltóanyagok beszerzését, a tárgyalások lefolytatására a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapott felhatalmazást. Az anyagi fedezetet pedig a Pénzügyminisztériumnak kell biztosítania a Járvány Elleni Védekezési Alapból.

Hirdetés

Bár már korábban is szó volt arról, hogy kínai és orosz vakcinákat is behozhatnak Magyarországra, ezek egészen az idei év elejéig inkább elvi lehetőségek voltak. Konkrétumokról először Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt, jelezve, hogy akár már tavasz előtt elérhető lesz Magyarországon a kínai oltóanyag, és az oroszoktól is jöhet egy komolyabb szállítmány, mert nem kizárt, hogy mégis képesek lesznek nagyobb kapacitásban termelni.

E beszerzések szükségességét pedig az európai uniós megállapodások végrehajtásának lassúságával magyarázta az interjúban a miniszter. Az unió ugyanis úgy döntött, hogy közös beszerzési politikát folytat, eltanácsolva attól a tagállamokat, hogy egyedi megállapodásokat kössenek.

Ezt azonban nem minden tagállam tartotta be, a németek például különutas megoldást kerestek és találtak, amit Brüsszelben nem néztek jó szemmel. A problémát az jelenti, hogy míg az unión kívüli államok – például Nagy-Britannia, vagy az oda soha nem tartozó Izrael – gyors tempóban hajtották végre az oltókészletek beszerzését, és jól haladnak az állampolgárok beoltásával, addig az unió – nyilván méretkülönbségek okán is – e téren lemaradásban van. Magyarországra például eddig kevesebb, mint 130 ezer vakcina érkezett, holott az átoltottsághoz minimum 3 millió embert kellene beoltani – amint az kiderült a mai Kormányinfón. A napokban, interjúnk megjelenése után, egyébként több kormányzati tájékoztatás és nyilatkozat is kiemelten kezelte ezt a témát, megágyazva a kormány legfrissebb döntésének, amellyel más beszerzési csatornák előtt is megnyitották az utat.


Hirdetés

Hozzászólások: