Hivatalos: bruttó 500 ezer forintos juttatást kapnak a rendőrök

Hirdetés

A Belügyminisztérium szerint a félmilliós juttatást még az idén megkapják az érintettek.

Futótűzként terjedt el hétfőn a rendőrök között, hogy még az év vége előtt 500 ezer forintos jutalomban részesülnek az állomány tagjai.

A hvg.hu ma megírta, hogy a hét eleji pletyka nem volt alaptalan: a lapnak küldött érdeklődésére a Belügyminisztérium válaszul a Magyar Közlöny következő számát ajánlotta figyelmébe. Az ebben megjelent határozat szerint valóban bruttó 500 ezer forintos, egyszeri juttatást kapnak a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők. Az indoklás szerint

“Magyarország biztonságának garantálása a Kormány politikájának egyik alappillére, ezért nagyra értékeli a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát, az ország biztonsága érdekében végzett áldozatos munkáját, továbbá megállapítja, hogy a haza szolgálatát az államnak minden rendelkezésére álló eszközzel el kell ismernie.”

Hirdetés

Nemsokkal később az MTI is arról számolt be, hogy Pintér Sándor belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján is bejelentette: bruttó félmillió forintos juttatást kapnak a fegyveres testületek hivatásos állományának tagjai.

Pintér Sándor a fegyveres testületek vezetői előtt hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének arányában elismerje a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát, az ország biztonsága érdekében tett erőfeszítéseiket.

Ismertette, hogy miniszterelnök és a kormány az év során többször kapott tájékoztatást az ország közbiztonsági helyzetéről, a különböző területeken szolgálatot teljesítő hivatásos állomány erőfeszítéseiről. A tények ismeretében a kormányfő konzultált a stratégiai kabinet, a gazdasági kabinet és a nemzetbiztonsági kabinet vezetőivel, ezt követően a kormány létrehozta a fegyveres testületi juttatás új jogintézményét.

A hivatásos állomány arra jogosult tagjai ennek az új fegyveres testületi juttatásnak köszönhetően egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek.

Hirdetés

Azok kaphatják meg ezt az összeget, akik 2019. december 1-jén hivatásos szolgálati viszonyban álltak, illetve akiknek 2019 folyamán szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés miatt szűnt meg a szolgálati jogviszonyuk. Hozzátette: az év folyamán szolgálatteljesítés közben elhunytak juttatását az örökösnek folyósítják.

Néhány kizáró ok kivételével beosztástól, rendfokozattól függetlenül a hivatásos állomány minden tagja megkapja a juttatást – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy erre a célra a kormány 49 milliárd forintot csoportosít át a központi költségvetésből.

“Akik ezt a pénzt kapják, esküjükhöz híven teljesítik a szolgálatukat, életük feláldozásával vagy életük kockáztatásával hajtják végre minden nap a kiadott utasítást, ezért én is hálámat és köszönetemet fejezem ki irányukba. Kérem a parancsnokokat, hogy ezt a köszönetet adják át, kiemelten azoknak, akik ma és az ünnepek alatt is szolgálnak” – mondta a miniszter.


Hirdetés

Hozzászólások: