Hatósági áras koronavírus-tesztet, ingyenes influenza elleni oltást ígér Orbán Viktor

Hirdetés

„A kabinetnek van egy haditerve a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésre, amely elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire és különböző szakértők jelzéseire épül” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. Arról is beszélt, hogy új járványügyi intézkedések jönnek a következő hetekben.

A kormány éppen azon szigorú korlátozások ellenkezőjére készül, mint amelyek a járvány első hullámában voltak tapasztalhatók, miközben természetesen meg akarja védeni az idősek életét. „ Látom, hogy van bizonytalanság, sokan attól tartanak, hogy az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tavasszal. Szeretném egyértelművé tenni: ilyenre nem készülünk. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hirdetés

A kormány a következő hetekben egymás után hozza majd a járványügyi intézkedéseket és a jelentősebb gazdasági növekedést célzó intézkedéseket. Az operatív törzs szombaton kora reggel, a gazdasági kabinet pedig szombat délelőtt tart ülést.

Orbán Viktor kiemelte, általános korlátozásra nem kell számítani az oktatásban, a járvány megjelenésekor pedig nem zárják be azonnal az érintett intézményeket, hanem próbálják izolálni a fertőzötteket. Az iskola bezárására csak akkor kerülhet sor, ha egy osztály elszigetelése sem segít, de ez akkor is csak úgy történhet meg, hogy közben gondoskodnak a nem fertőzött gyermekek megőrzéséről, hogy a szülők közben folytathassák megszokott életüket.

A miniszterelnök kitért arra, szükség esetén szélesíteni kell majd a maszkhasználatot, az iskolákba való belépésnél ellenőrizni kell a testhőmérsékletet, az influenza elleni oltást pedig mindenki ingyenesen kaphatja. Jelezte, rövid időn belül szeretné elérni, hogy hatósági árassá váljanak a koronavírus-tesztek.

A pénteki Kormányinfón elhangzott, az, hogy lesz-e ismét külön vásárlási idősávja az időseknek, a nemzeti konzultáció kiértékelése után dől el.

fotó: koronavirus.gov.hu


Hirdetés

Hozzászólások: