Hatalmas földrengés rázta meg Japánt Fukushimánál – Videó

Hirdetés

Erőteljes, a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földmozgás nem messze onnan pattant ki, ahol 10 évvel ezelőtt pusztított.

A híradások szerint Nagy-Tokióban és környékén, így Fukushimában és Szendaiban is, mintegy 30 másodpercen keresztül volt érzékelhető a rengés, ami helyi idő szerint este 11 óra 8 perc magasságában történt. Súlyos károkról és sérülésekről egyelőre nem érkeztek hírek, de a hatóságok már most lehetséges utórengésekre figyelmeztetnek a következő napokban. Cunami veszélyétől nem tartanak, de elővigyázatossági intézkedéseket hoztak.

Hirdetés

A kormány mindenesetre azonnal válságstábot állított fel. Nem könnyíti meg a munkát viszont, hogy a Tokió térségében és kilenc további prefektúrában is súlyos korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt.

A kormányzati szervek elsőként a nukleáris üzemek biztonságát ellenőrizték, de kár nem keletkezett. Tochigi, Iwate és Ibaraki prefektúrákban viszont háztartások tízezreiben ment el időszakosan vagy huzamosabb időre az áram.

Három nappal azután, hogy erőteljes földrengés rázta meg a Loyalty-szigeteket (Új-Kaledoniától függő, a franciák tulajdonát alkotó szigetsor a Nagy-óceánban, Új-Kaledonia keleti partja mellett), szintén egy rendkívül nagy földmozgás pattant ki Tóhoku régióban éjjel 11 órakor, 2021. február 13-án. Tóhoku Japán egyik földrajzi régiója, az ország legnagyobb szigete, Honsú északkeleti részén. Micsinoku néven is ismerik. Hat prefektúrából áll: Akita, Aomori, Fukusima, Ivate, Jamagata, Mijagi.


Hirdetés

Hozzászólások: