Háromszorosára nőtt az átvett ingatlanok száma Budapesten

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján az idei első félévben 13 százalékkal emelkedett az újonnan átadott lakások száma a fővárosban.

Hirdetés

A magánszemélyek által épített lakások aránya 45-ről 28 százalékra csökkent, ezzel szemben a vállalkozások által építetteké 54-ről 71 százalékra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az újonnan használatba vett lakások 33 százaléka családi házban, 64 százaléka többlakásos épületben, 0,9 százaléka pedig lakóparkban található.

Hirdetés

A tavalyi év azonos időszakában a saját részre épített lakások aránya 42 százalék volt, amely idén csökkenést mutatott: 27 százalékra esett vissza. Az értékesítési céllal épített lakások aránya ezalatt 56-ról 71 százalékra növekedett. Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 15 274 volt, 22 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év első félévében.

Hirdetés

A tavalyi első félévhez képest az engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma minden megyében növekedett. A tervezett lakásoké Hajdú-Bihar megyében közel a háromszorosára, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint a kétszeresére nőtt. Minden negyedik építendő lakás Pest megyében található, ahol a számuk 70 százalékkal emelkedett és meghaladta a négyezret.

Hirdetés

A tavalyi év azonos időszakához képest a kiadott új építési engedélyek alapján 58 százalékkal több, összesen 8566 lakóépület építését tervezik az országban, az emelkedéshez pedig hozzájárult, hogy a tervezett lakóépületek száma nem csak a fővárosban, minden megyében növekedett. A tervezett nem lakóépületek száma országos szinten 2329, ez pedig 21 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.


Hirdetés

Hozzászólások: