Halálos kórt terjeszthet a Magyarországon is észlelt kullancs

Hirdetés

Felbukkant Magyarországon az első Hyalomma kullancs, három hónappal az Ökológiai Kutatóközpont Kullancsfigyelő projektjének indítása után. Egy kutyatartó jelentette az esetet. A nagyméretű, gyors mozgású, csíkos lábú faj azért veszélyes, mert krími-kongói vérzéses lázat is okozhat.

Hirdetés

Földvári Gábor az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak nyilatkozva közölte: egy vándormadárral a fiatal példány bejutott az országba, és képes volt átvedleni, továbbfejlődni és felnőtt alakban már háziállaton, emberen tud vért szívni.

„Tisztában vagyok azzal, hogy ijesztően hangzik egy ilyen vérzéses lázt okozó vírus jelenléte, de hozzá kell tenni, hogy szerencsére általában a madarakkal beérkezett kullancsok nem hordozzák ezt a vírust, ugyanis a madarak maguk nem fenntartói, nem gazdái a vírusnak” – fejtette ki.

Hirdetés

Az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Tudományi Intézetének kutatásvezetője hozzátette: ma már nem ritka, hogy bejutnak ezek a kullancsok, de a jövőre nézve egyre inkább az várható, hogy az éghajlat változásával és a felmelegedéssel ezek a meleg klímához szokott, egzotikus kullancsok könnyebben megmaradnak és továbbfejlődnek a mi égövünkben is. Ez egy olyan betegség, amelyre nincs jelenleg védőoltás.

Ha egy fertőzött példányt hoz be egy vándormadár, és aztán az fog felnőtt kullancsként emberen, háziállaton vért szívni, akkor sajnos van némi esélye annak, hogy a vírust is átadja. Emiatt kell felkészülnünk arra, hogy ezek a kullancsok esetleg megtelepszenek nálunk. A fertőzés konkrét veszélye szerencsére viszonylag alacsony” – mondta Földvári Gábor.

Forrás: InfoRádió

Hirdetés

Hozzászólások: